Prima pagină » Top 3 forme de terapie care pot schimba vieți
Lifestyle

Top 3 forme de terapie care pot schimba vieți

Top 3 forme de terapie care pot schimba vieți

Poză de cottonbro studio pe Pexels.com

Este bine cunoscut faptul că terapia poate să ne ajute în gestionarea problemelor zilnice și găsirea echilibrului în situații de criză. Cu toate acestea, puterea sa este mult mai mare și poate face minuni pentru oamenii aflați în situații critice. În articolul de azi o să discutăm despre trei tipuri de terapie care au puterea de a aduce schimbări pozitive majore în viața indivizilor.

Iată 3 tipuri de terapie care fac cu adevărat minuni:

1. Terapia senzorială pentru copiii cu autism

Terapia senzorială este o abordare terapeutică destinată în principal copiilor cu tulburări din spectrul autist. Principiile de bază ale acestui tratament se concentrează pe îmbunătățirea modului în care copiii procesează și răspund la stimulii senzoriali externi. Copiii care se confruntă cu o astfel de afecțiune pot avea dificultăți în a gestiona informațiile senzoriale, cum ar fi sunetele, luminile, texturile și mirosurile, ceea ce poate conduce la comportamente neobișnuite sau dificultăți de adaptare. Dacă ai un copil cu astfel de probleme, alege pachetul de ședințe de terapie senzorială pentru copii de pe terapie-realm.ro și vei putea beneficia de ajutorul unui specialist. Tratarea acestor probleme se realizează prin intermediul unor activități precum jocurile tactile, folosirea echipamentelor de balans și a altor exerciții care stimulează simțurile celui mic. Scopul lor este de a desensibiliza copiii (atunci când iau contact cu stimuli suprasolicitanți) și de a-i ajuta să-și adapteze răspunsurile senzoriale la școală sau acasă.

2. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT)

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este o formă de terapie psihologică bazată pe identificarea și modificarea gândurilor și comportamentelor negative. Aceasta este utilizată pentru a trata o varietate de tulburări, inclusiv depresia, anxietatea, tulburările de alimentație și PTSD. Această terapie are ca fundament ideea că toate gândurile, sentimentele și comportamentele umane sunt interconectate. Astfel, prin identificarea și schimbarea gândurilor disfuncționale, pacienții își pot controla și modifica comportamentele și emoțiile negative. În cadrul acestei terapii, psihologul și pacientul lucrează împreună pentru a identifica modelele de gândire negativă și pentru a dezvolta strategii de gestionare a unor emoții mult mai sănătoase și pozitive. Această tehnică este extrem de eficientă deoarece oferă pacienților instrumente concrete pe care le pot folosi în viața de zi cu zi și care necesită mai puține sesiuni decât alte forme de terapie, ceea ce o face o opțiune convenabilă pentru mulți oameni aflați în nevoie de o soluție rapidă și accesibilă pentru situația lor.

3. Terapia de expunere

Terapia de expunere este o formă de terapie comportamentală folosită în principal pentru tratarea fobiilor, a tulburării de anxietate generală, a tulburării obsesiv-compulsive și a PTSD. Acest tip de tratament implică expunerea treptată și controlată a pacientului la stimuli care-i provoacă frică sau anxietate, într-un mediu sigur, sub supravegherea specialistului. Astfel, aceasta are la bază principiul desensibilizării sistematice. Scopul ei este de a reduce treptat răspunsul generat de frică și de a ajuta pacientul să învețe că stimulii ei nu sunt periculoși. Cu ajutorul acestei forme de tratament, mulți oameni au reușit să învețe cum să-și gestioneze frica și să răspundă mai sănătos acestor imbolduri. Numai astfel, pacienții își pot recăpăta independența și practica din nou activitățile preferate, abandonate anterior din cauza fobiilor.

În concluzie, există numeroase forme de terapie care pot schimba cu adevărat vieți! Cele trei menționate mai sus sunt o dovadă clară că psihologia este o componentă esențială a vieții noastre și a faptului că poate schimba percepția asupra lumii înconjurătoare mai mult decât ai crede.