Vrei sa inveti cum sa faci gogosi folosind maia lichida? Poate ca ti se pare complicat la inceput, dar cu cativa pasi simpli si putina rabdare, vei reusi sa prepari cele mai gustoase gogosi de pana acum. Maiaua lichida adauga un gust unic si o textura deosebita, facand din aceasta reteta o adevarata delicatesa.
Iata reteta cu care vei face cele mai bune gogosi!
Ingrediente necesare:
- 500g faina
- 200g maia lichida
- 200ml lapte caldut
- 100g zahar
- 2 oua
- 100g unt moale
- 1 lingurita sare
- Ulei pentru prajit
- Zahar pudra sau glazura, dupa preferinta
Instructiuni reteta gogosi cu maia:
- Intr-un bol mare, combina faina, zaharul si sarea. Intr-un alt recipient, amesteca maiaua lichida cu laptele caldut pana se omogenizeaza. Apoi, adauga ouale si untul moale, continuand sa amesteci bine. Acum, toarna ingredientele umede peste cele uscate si incepe sa framanti. Poti folosi un mixer cu carlig pentru aluat sau sa framanti manual. Framanta pana obtii un aluat elastic si neted, care nu se lipeste de maini, aproximativ 10 minute cu mixerul, 15 cu mana.
- Acopera bolul cu o folie alimentara sau un prosop curat si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 3-4 ore. Maiaua lichida are nevoie de mai mult timp pentru a lucra, dar merita asteptarea. Vei observa cum aluatul isi dubleaza volumul si devine aerat si pufos.
- Dupa ce aluatul a dospit, pune-l pe o suprafata infainata si intinde-l cu un sucitor pana ajunge la grosimea de aproximativ 1 cm. Foloseste un pahar sau o forma speciala pentru a taia gogosile. Resturile de aluat se aduna si se intind din nou, repetand procesul pana termini tot aluatul.
- Pune gogosile taiate pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le sa mai dospeasca inca 30-60 de minute.
- Incinge uleiul intr-o cratita adanca. Uleiul trebuie sa fie suficient de cald, dar nu prea fierbinte, ca sa nu arda gogosile. Prajeste gogosile cateva minute pe fiecare parte, pana devin aurii si frumoase. Scoate-le pe servetele de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Presara zahar pudra peste gogosi sau inmoaie-le in glazura preferata. Poti folosi ciocolata topita, glazura de vanilie sau orice altceva iti place.
Sfaturi si trucuri, cum faci cele mai bune gogosi cu maia lichida
- Asigura-te ca folosesti maia lichida si ca aceasta este activa si proaspata. Un test simplu este sa pui o lingura de maia intr-un pahar cu apa. Daca pluteste, este gata de folosit.
- Timpul de dospire poate varia in functie de temperatura din bucatarie. Daca este mai racoare, poti lasa aluatul sa dospeasca peste noapte in frigider.
- Foloseste un ulei cu punct de fum ridicat, cum ar fi cel de floarea-soarelui sau de rapita. Gogosile se vor praji astfel uniform si nu capata un gust ars.
- Poti adauga vanilie sau coaja de lamaie in aluat pentru mai multa aroma. Daca iti place ciocolata, incearca sa adaugi bucati mici de ciocolata in aluat.
- Daca vrei ceva mai dulce, poti sa le glazurezi. Amesteca zahar pudra cu putina apa sau suc de lamaie si unge gogosile dupa ce s-au racit putin.
- Foloseste doar ingrediente de calitate. Brutarii si patiserii folosesc maiaua lichida de la Lesaffre Romania, tu de unde iti iei maiaua?
Dupa cum vezi, nu este complicat sa faci gogosi pufoase si aromate. Incearca si tu reteta!