Prima pagină » SALVATI „la secunda”: 50 de turisti blocati in viscol pe Parang, sa zica „sarut mana” salvamontistilor care i-au scos vii din nameti
Stiri

SALVATI „la secunda”: 50 de turisti blocati in viscol pe Parang, sa zica „sarut mana” salvamontistilor care i-au scos vii din nameti

ALERTĂ în Masivul Parâng. 50 de turiști blocați pe munte au avut nevoie de intervenția salvamontiștilor, care i-au coborât în siguranță.

„Actiune de nota 10 a salvamontiștilor hunedoreni pentru recuperarea unui grup de aproximativ 50 (cincizeci) de turiști aflați pe creasta Masivului Parâng … Intervine Serviciul Salvamont Petroșani și Serviciul Județean Salvamont Hunedoara …

Grupul a fost localizat în zona Vf. Parângul Mic de către salvatorii montani și este însoțit spre stațiune. Persoanele din grup nu au afecțiuni medicale și nu au avut nevoie de ajutor medical …”, au transmis salvamontiștii hunedorini sâmbătă seară, în jurl orelor 20.00.

 Din fericire… turiștii au fost salvați la timp. Dar, ținând seamă de condițiile vitrege și de imprudența…. atâtor zeci de turiști, se putea întâmpla o nenorocire!

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: „Vorbim despre un grup organizat. Se pare că și numărul de instructori care a fost alături de acest grup a fost foarte mic, disproporționat față de numărul mare de turiști. Regretabil pentru noi este că oamenii au abordat acest traseu în condițiile în care starea vremii se anunța că nu este bună în aceste momente. S-a anunțat că zona este sub cod galben, intră sub cod portocaliu, că se strică vremea, că sus la munte ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare. Deja avem strat de zăpadă de 10-15 cm, nins de două-trei zile. Deci nu erau condiții pentru astfel de acțiune. Credem că dacă 2-3-5-10 alpiniști încercau să-și verifice calitățile fizice în astfel de condiții pregâtindu-se pentru expediții în mari munți înțelegeam, dar să duci 50 de oameni în astfel de condiții, credem că cei care au organizat n-au procedat corect și n-au estimat foarte bine riscurile la care supun un astfel de grup. E foarte bine că au anunțat din timp, colegii mei s-au mobilizat, au reușit să-i găsească pe toți, să-i coboare controlat de acolo. Pentru că, totuși, să te retragi din Parângul Mare…întâlnești câteva zone în care chiar poți fi în pericol. Să nu uităm că în urmă 2-3 ani, trei persoane au fost prinse de o avalanșă. Una dintre ele chiar a decedat. Deci diferența dintre viață și moarte se face foarte ușor în câteva pasaje din acest traseu. Le recomandăm tuturor să înțeleagă că muntele e acolo, va rămâne acolo, și să meargă pe munte doar atunci când au condiții foarte bune, să fie vizibilitate, vreme stabilă, să aibe ghizi în care să aibă încredere, pentru că nu e normal să ai 3-4 ghizi la un grup de 50 de oameni. Să sperăm că nu ne vom mai confrunta cu astfel de probleme. E început de iarnă și să sperăm că lumea va deveni din ce în ce mai responsabilă și va trage învățămintele cele mai bune din astfel de acțiuni”.

Articolul SALVATI „la secunda”: 50 de turisti blocati in viscol pe Parang, sa zica „sarut mana” salvamontistilor care i-au scos vii din nameti apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link