Procedurile stomatologice pot avea atât rol terapeutic, cât și estetic. Unele dintre ele, precum albirea dentară sau fațetarea dentară, deși nu aduc beneficii în ceea ce privește funcționalitatea orală, îmbunătățesc estetica dentară. Există, de asemenea, proceduri care aduc atât beneficii estetice, cât și funcționale. Printre cele mai cunoscute se regăsesc, pe lângă albirea și fațetarea dentară, implanturile sau plombele dentare.
Implanturile dentare
Implanturile dentare sunt o soluție eficientă pe termen lung pentru înlocuirea dinților lipsă și implicit pentru restaurarea funcției danturii și a întregului sistem stomatognat. Acestea sunt dispozitive din titan sau zirconiu care sunt introduse pe cale chirurgicală în osul maxilarului sau al mandibulei, pe care se montează ulterior coroane dentare.
Albirea dentară
Albirea dentară este o procedură utilizată pentru a îndepărta petele și decolorările de pe suprafața dinților și pentru a le reda o culoare mai albă. Procedura poate fi realizată în cabinet de către un medic stomatolog sau acasă, de preferat sub supravegherea unui specialist. Se recomandă să se opteze întotdeauna pentru o albire dinti efectuată într-un cabinet stomatologic, pentru a obține rezultate mai evidente și pentru a reduce riscul de apariție a unor complicații.
Fațetarea dinților
Fațetarea este o procedură stomatologică în timpul căreia fațete dentare (învelișuri subțiri, de obicei concepute din ceramică sau compozit) sunt aplicate pe suprafața dinților. Procedura, folosită pentru a corecta imperfecțiunile dentare (precum petele, decolorările, fisurile, dimensiunile inegale sau spațiile inestetice între dinți), poate fi recomandată atunci când albirea nu furnizează rezultatele dorite.
În unele cazuri, împreună cu fațetarea dinților poate fi recomadat un tratament ortodontic. Interesează-te din timp cat costa aparatul dentar înainte de demararea tratamentului cu fațete dentare.
Plombarea dentară
Plombarea dentară este o procedură utilizată pentru a repara dinții afectați de carii sau alte leziuni. Plombarea implică îndepărtarea țesutului deteriorat și umplerea cavităților rezultate cu materiale speciale, cum ar fi compozitul sau amalgamul. Scopul plombelor este de a preveni progresia cariei și deteriorarea mai profundă a dinților, pentru a păstra astfel integritatea structurii dentare. Plombarea dentară nu numai că restabilește funcționalitatea dinților, dar și îmbunătățește aspectul estetic al zâmbetului.
Ce procedură îți este recomandată?
Starea generală a sănătății dentare, obiectivele estetice și funcționale pe care le ai, bugetul disponibil, precum și evaluarea medicului dentist sunt factorii de care trebuie să ții cont în alegerea procedurii necesare pentru îmbunătățirea aspectului danturii. În general, dacă ai dinții decolorați sau pătați și dorești să obții un zâmbet strălucitor, albirea dentară ar putea fi o opțiune potrivită. Pe de altă parte, dacă ai dantura afectată de carii sau alte leziuni, plombarea poate fi recomandată pentru a repara structura deteriorată a dinților și pentru a preveni complicații ulterioare.
Dacă îți bazezi alegerea pe costurile procedurii, este recomandat să afili cat costa un implant dentar sau alt tratament doar din cabinetul stomatologic, după o evaluare a stării de sănătate bucală.