Anxietatea este una dintre cele mai comune provocări ale vieții moderne, afectând milioane de oameni în fiecare zi. Unul dintre aspectele adesea neglijate, dar profund influențate de anxietate, este calitatea somnului. Multe dintre persoanele anxioase susțin că prezintă tulburări de somn, manifestate predominant prin dificultăți în a adormi.
În cadrul acestui articol, vei afla care este legătura dintre anxietate și somn, dar și ce sfaturi poți aplica pentru a avea un somn odihnitor și revigorant.
Cum afectează anxietatea somnul?
Anxietatea se manifestă printr-o stare de agitație și neliniște. Aceasta se asociază și cu alte simptome anxietate, precum: tensiunea musculară, gânduri recurente care nu-ți dau pace și dificultatea de a te relaxa. Așadar, adormirea, dar și desfășurarea normală a ciclurilor de somn devine foarte dificilă. Insomnia, trezirile frecvente în timpul nopții și senzația de oboseală chiar și după mai multe ore de dormit sunt indicatori comuni că anxietatea îți afectează somnul.
Ceea ce este important de menționat este că între anxietate și somn există o relație bidirecțională. Astfel, anxietatea te împiedică să ai un somn odihnitor, iar lipsa somnului agravează simptomele anxietății.
Pentru ameliorarea anxietății poți apela oricând la un psiholog. Acesta te poate învăța diferite tehnici prin care să descoperi cauzele, dar și cum poți să le gestionezi.
Sfaturi pentru un somn odihnitor
Somnul odihnitor se poate învăța. Însă, pentru aceasta este necesară adoptarea unui program pe care să-l respecți chiar și în zilele de weekend. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi. Astfel, îți ajuți corpul să se obișnuiască cu un ritm stabil.
Creează un mediu de somn propice pentru odihnă. Asigură-te că dormitorul tău este un spațiu liniștit, întunecat și răcoros. Investiția într-o saltea confortabilă și în perne adecvate poate face, de asemenea, o mare diferență în calitatea somnului.
De asemenea, te poți ajuta și de tehnicile de relaxare, pe care le poți practica înainte de a adormi. Poți opta pentru:
- meditație;
- relaxare musculară;
- exerciții de respirație.
Alege varianta cu care rezonezi cel mai bine și practic-o în mod constant. În plus, evită consumul anumitor substanțe înainte de culcare. Cafeaua, nicotina sau alcoolul pot perturba somnul. Chiar dacă poate simți că adormi mai repede după un pahar cu alcool, calitatea somnului este semnificativ scăzută. Astfel, nu te vei odihni corespunzător, chiar dacă dormi un număr adecvat de ore.
Când să ceri ajutor specializat?
Dacă te confrunți frecvent cu probleme de somn cauzate de anxietate și aceste soluții nu par să fie suficiente, ar putea fi momentul să iei în considerare ajutorul unui specialist. Un psiholog te poate ajuta să înțelegi mai bine sursele anxietății tale și să dezvolți strategii personalizate pentru a o gestiona.
Mulți oameni ezită să caute ajutor, deoarece nu sunt siguri de costuri. Probabil că te întrebi deja cat costa o sedinta de psiholog, astfel că este bine de știut faptul că prețurile pot varia în funcție de locație și de experiența specialistului. Spre exemplu, în București, costul unei ședințe poate varia între 150 și 300 de lei. Deși poate părea o investiție considerabilă, beneficiile pe termen lung ale unui somn odihnitor și ale gestionării anxietății merită.
Anxietatea și somnul sunt strâns legate, iar gestionarea eficientă a simptomelor anxietății este esențială pentru a te bucura de o odihnă de calitate. Prin implementarea unor obiceiuri sănătoase de somn și prin căutarea ajutorului specializat când este necesar, poți rupe ciclul nesănătos al insomniei și al anxietății.
Sursa foto: Unsplash