În luna noiembrie a anului 1884, cuceritoarea Timișoara devenea primul oraș cu iluminat public stradal electric din Europa. Cele 731 de lămpi electrice, odată aprinse, au schimbat pentru totdeauna modul în care oamenii au înțeles și apreciat electricitatea, folosită pentru a-i ajuta să se deplaseze mai ușor și mai în siguranță pe timp de noapte, pe străzile din oraș.
Potrivit documentelor vremii, entrala electrică a fost folosită până în 1887 exclusiv pentru iluminat public, pentru ca după aceea să fie folosită şi pentru a furniza energie electrică particularilor.
Feerica citadel de pe malurile Begăi devenea astfel cel dintâi oraș cce avea ăs beneficieze de iluminat public electric din Europa. La 12 noiembrie, lămpile incandescente, cu filament din cărbune, au luminat traseul stradal principal al orașului, în lungime de 59 de kilometri. Ca o perspectivă, 59 de kilometri reprezintă drumul de la Timișoara la Lugoj, al doilea cel mai mare oraș din Timiș.
Așa cum reține memoria acelor vremuri, realizarea lămpilor ce aveau să dea o nouă viață de noapte străzilor Timișoarei a avut loc la Viena. Construirea și montarea lor au durat doi ani, compania responsabilă pentru acestea fiind anglo-austriacă și purtând numele de „Bruch Electrical Company Ltd.”.
Demn de știut, în ediția 76 a ziarului Luminătorul, o publicație de la acea vreme, la 4 octombrie 1884 un cronicar scria: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“.
O zi DE NEUITAT!
foto: Facebook, ziare.com
Articolul Zi de neuitat in istoria citadelei din Banat: 12 noiembrie- Timisoara, intaiul oras iluminat electric din Europa apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.
Source link