Prima pagină » Vesti cu…bani pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita
Stiri

Vesti cu…bani pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita


Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia în 2023 de un sprijin financiar de un milion de lei, printr-o schemă de ajutor de minimis derulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituţiei.

„Prezenta hotărâre stabileşte o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2023, denumită în continuare schema de ajutor de minimis, derulată prin Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa (…). Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (…)”, se precizează în proiectul aducător, iată, de vești bune.

În contextual amintit, valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap şi menţinerii numărului de scroafe cu care s-a înscris în Program cel puţin până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

IMPORTANT: Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND); să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor.

Potrivit prevederilor din actul normativ, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care cresc porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau
Mangaliţa, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producătorilor agricoli societăţi agricole şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă pentru fiecare scroafă.

ATENȚIE: Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023. 

*Porcul de Bazna are cea mai gustoasă carne de porc deoarece este perselată si marmorată, are de asemenea frăgezime, suculenţa şi aromă consistentă; este mai bună decât orice carne de porc (vorbim în acest caz de rasele comerciale);

porcul Bazna conţine grăsimi (lipide) cu densitate mică şi cu capacitate mică de reţinere a apei → mai puţin colesterol (la fel ca şi rasele Mangaliţa, Vietnameză – care conţin colesterolul bun);

Exemplu: Strămoşii noștri (din Ardeal) consumau aproape zilnic slănină şi unsoare de la aceşti porci şi nu aveau colesterolul atât de mare, cum se întâmpla astazi când toata lumea consumă produse cu cât mai puţine grăsimi.

Carnea de porc Bazna este cunoscută de cunoscători, de cei care fac diferenţa gustului.

Porcul Bazna este uşor de crescut. Condiţiile de întreţinere si alimentaţie sunt flexibile. Mănâncă porumb sau alte cereale (grâu, orz) şi se dezvoltă excelent fără concentrat. Suportă bine atât căldura cât si frigul.

Scroafele de Bazna sunt bune mame putănd făta în condiţii gospodăreşti fără a fi necesare boxe speciale de fătare, iar purceii sunt rezistenţi.

Pe timpul gestaţiei scroafele de Bazna acumulează o cantitate mare de grăsime, findu-le  de ajutor (ca strat protector) atât pe perioada lactaţiei cât si iarna.

Scroafele, pe perioada alăptării, pot slăbi foarte mult deoarce au acest rezervor energetic de grăsime şi pot alăpta purceii pâna la o perioada de 2 luni.

Datorită acestui excedent energetic, purceii fătaţi iarna sunt mult mai rezistenţi şi mai puţin sensibili decât ai altor rase.

Porcul Bazna se adaptează la orice conditii. De aceea este porcul cel mai căutat de ţarani si de ciobani, putănd fi crescut oriunde: la stână, în grajd, coteţ, curte, etc.

Slănina (glisa) acestui porc este moale si untoasă, parcă se topeşte în gură. Este o specialitate recunoscută a ardelenilor.

De ce nu s-a promovat porcul Bazna ?

1. Nu se preta condiţiilor de creştere intensive.

Exemplu: Comparaţi gustul roşiilor de gradină cu cel al roşiilor de seră!

2. Deoarece un kilogram de grăsime se obţine cu un cost dublu faţa de 1 kg de carne. Porcul gras nu era rentabil nici pentru producător, nici pentru abator, nici pentru comerciant.

*Porcul Mangaliță este o rasă de porci domestici originară din UngariaAfost dezvoltat la mijlocul secolului al XIX-lea. Rasa a fost dezvoltată de fapt prin încrucișarea raselor maghiare din Szalonta și Bakony cu mistrețul european și rasa sârbă Šumadija.

Rasa este cunoscută și sub numele de Bruce și a fost inițial crescută de fermieri maghiari în anii 1830.

Societatea Națională a Crescătorilor de Porci Mangalița a fost înființată în 1927 cu scopul de a îmbunătăți rasa. Și până în anii 1950, porcul Mangalița a fost cea mai proeminentă rasă de porci din regiune.

În Ungaria erau aproximativ 30.000 de capete în 1943. De atunci, popularitatea rasei a scăzut, precum și populațiile.

La ce greutate ajunge un porc de mangalița într-un an?

Greutatea medie pe care o atinge un porc mangalița într-un an este de aproximativ 75 kilograme. La vârstă de 2 ani poate avea greutatea de 90-100 kilograme, iar când ajunge la vârstă de 3-4 ani, poate ajunge până la 200-250 kilograme.

Cum mai este numit porcul de mangalița?

Regional în România, poate avea mai multe denumiri precum: porcul cu blană, porcul-oaie sau chiar porcul-somon.

De ce i se spune porcul somon?

Pentru că în conținutul cărnii lui se găsesc acizii grași de tip omega 3 și 6. De asemenea, procentul de acizi grași nesaturați ajung până la 70%, similar cu carnea de somon.

Articolul <strong>Vesti cu…bani pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita</strong> a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link

Stirea Zilei

implant dentar
Servicii DDD, deratizare, dezinsectie, dezinfectie

Curs Valutar

RSS Eurodeal Business Club

  • Reîntoarcerea Muzicii Baroce: O Seară de Neuitat cu Piese Interpretate pentru Prima Dată!
    Într-o lume în continuă schimbare, dragostea pentru muzica barocă renaște cu o forță inegalabilă! Suntem încântați să anunțăm un eveniment deosebit, dedicat pasionaților de muzică și cultură, care va avea loc pe data de 25 septembrie, ora 19, la Bibliotea Națională a României. Această seară specială va aduce în prim-plan piese de muzică barocă ce […]
  • Cum sa iti transformi hobby-ul de tamplarie intr-o mica afacere?
    Ai descoperit bucuria de a lucra cu lemnul, iar acum iti petreci ore intregi in atelier, creand piese frumoase de mobilier sau decor? Daca te-ai gandit vreodata sa iti transformi aceasta pasiune intr-o mica afacere, esti pe drumul cel bun. Tamplaria nu este doar un hobby relaxant, ci si o oportunitate excelenta de a castiga […]
  • Cum sa ai o afacere profitabila si sa iti dublezi vanzarile ?     
    Esti antreprenor si simti ca afacerea ta nu mai este la fel de profitabila? Stii deja ca promovarea online este cheia insa nu stii cum anume sa abordezi platformele scoaile? Ai nevoie de experti alaturi, care sa te ghideze in acest proces. Atunci cand iti doresti o afacere de succes, investitia in cunostiinte e cheia. […]
  • RealCont: Expertiză Contabilă și Succes Financiar pentru Afacerea Ta
    1. Avantajele externalizarii serviciilor contabile Externalizarea serviciilor contabile implică delegarea activităților contabile și financiare unei firme externe specializate. Aceasta poate include activități precum înregistrarea tranzacțiilor financiare, întocmirea rapoartelor financiare, gestionarea salariilor, depunerea declarațiilor fiscale și multe altele. Colaborând cu o firmă de contabilitate, cum ar fi RealCont, care oferă servicii contabile complete în București, veți […]