Prima pagină » Urmezi o dieta de slabit? Iata cateva mituri despre calorii!
xr:d:DAFMNGeA978:13,j:35315450625,t:22091412
Sanatate

Urmezi o dieta de slabit? Iata cateva mituri despre calorii!

Fiecare dieta de slabit pe care o vei gasi – in special in mediul online – va pune un accent deosebit pe consumul de calorii. Partea mai putin buna este ca majoritatea dietelor isi vor baza principiile si implicit meniul zilnic pe mituri despre calorii.

Desigur, nu este recomandat sa urmezi un mit atunci cand vrei sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea – cam asa se ajunge la infometare sau la leacuri babesti de slabit. Asadar, iata cateva mituri despre calorii care ar trebui sa fie un semn ca dieta aleasa sau gasita nu este tocmai… sanatoasa!

Numarul de calorii arse este afisat corect de catre bratara ta fitness

In ziua de astazi, pentru a tine socoteala caloriilor, cei mai multi oameni apeleaza la bratari fitness sau smartwatch-uri, dupa caz – implicit si la aparatele din salile de fitness care, la sfarsitul antrenamentului, iti ofera un raport privind numarul de calorii arse.

Conform unui studiu, acestea pot avea o marja de eroare chiar si de pana la 30% – lucru deloc eficient atunci cand urmezi o dieta de slabit si vrei sa te asiguri ca, ei bine, slabesti! Astfel, poti avea impresia ca ai ars destule calorii pe ziua de astazi si renunti, prin urmare, la alte activitati fizice care ti-ar fi benefice.

Numarul de calorii al unui aliment este absorbit in intregime

Pe scurt, daca 100 gr de piept de pui are X calorii, atunci inseamna ca, in urma consumului, absorbi X calorii, nu? Ei bine, nu este chiar asa. Mai multe studii au aratat faptul ca absorbtia caloriilor este influentata de flora microbiana a stomacului, printre altele. Apoi, trebuie luat in calcul si faptul ca numarul de calorii X este aferent carnii crude si nu gatite. Dupa gatire, este posibil ca numarul de calorii sa scada semnificativ.

Apoi, fibrele sunt un alt element esential, deoarece acestea nu sunt absorbite de corpul uman – implicit, o parte din caloriile unui aliment bogat in fibre nu vor fi absorbite.

Numarul de calorii afisat pe eticheta este cel corect

Chiar daca exista legi si reglemantari in vigoare care ar trebui cel putin sa forteze producatorii sa afiseze numarul corect de calorii pe eticheta produselor, acest lucru s-ar putea sa nu se aplice. In Statele Unite, cel putin, s-au realizat studii care au aratat faptul ca numarul de calorii indicat de eticheta unui produs poate fi cu aproximativ 10% mai mic decat cel real. Acest numar de calorii fals poate deveni o adevarata problema atunci cand urmezi o dieta de slabit.

Este adevarat ca Uniunea Europeana este putin mai stricta din acest punct de vedere, dar tot nu este recomandat sa ai incredere oarba in etichete – la fiecare 100 de calorii mai poti adauga 10-15, in orice caz.

Exista legume care au un numar negativ de calorii

In acest caz este vorba, in principal, despre telina. Aceasta are in jur de 9 calorii per portie – calorii care, potrivit multor persoane care urmeaza o dieta de slabit si se agata de orice mit, sunt consumate prin mestecat.

Astfel, arzi acele 9 calorii (sau chiar mai mult) in timp ce mesteci leguma cu un total de 9 calorii – prin urmare, ai putea spune ca telina are un numar negativ de calorii. Evident, aceasta afirmatie nu este adevarata. Orice aliment sau preparat vine cu un anumit numar de calorii care trebuie luat in calcul atunci cand urmezi o dieta de slabit.

Daca ai nevoie de ceva ajutor in atingerea greutatii ideale (sau mentinerii acesteia) poti apela oricand la dieta NUPO. Aceasta are la baza o serie de produse proprii, caracterizate prin continutul zilnic ideal de calorii, proteine, nutrienti, vitamine si minerale pentru un adult!