Prima pagină » Universitatea din Bucuresti a aderat la Coalitia pentru Reforma in Evaluarea Cercetarii (CoARA)
Stiri

Universitatea din Bucuresti a aderat la Coalitia pentru Reforma in Evaluarea Cercetarii (CoARA)

Universitatea din București, alături de alte peste 360 de universități și institute de cercetare din România și din Europa, a aderat joi, 1 decembrie 2022, la Coaliția pentru Reformă în Evaluarea Cercetării (Coalition for Advancing Research Assessment – CoARA).

Reprezentanții Universității din București au participat la întrunirea Adunării Generale a noii asociații, în cadrul căreia au fost agreate documentele fondatoare și strategice ale planului de reformă în evaluarea cercetării.

Coaliția pentru Reformă în Evaluarea Cercetării (CoARA) este o inițiativă care propune o platformă de sprijin concret pentru toate instituțiile de cercetare, cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea unor noi metode și practici de evaluare în cercetare. Această acțiune, realizată la inițiativa părților direct interesate, este complementară direcțiilor strategice stabilite de Comisia Europeană ca parte a Noului Spațiu european de cercetare (European Research Area – ERA). Luând în considerare faptul că cercetarea este un demers internațional, CoARA se adresează instituțiilor de cercetare din întreaga lume, le invită să se alăture demersurilor sale și își propune să colaboreze cu orice organizație care are inițiative similare.

Constituirea CoARA a pornit de la necesitatea ca sistemele de evaluare a cercetării să poată recompensa un spectru cât mai larg de activități, incluzând astfel rezultatele specifice anumitor domenii de cercetare. În plus, inițiativa vine în sprijinul tinerelor generații de cercetători, care au subliniat cu diverse ocazii oportunitatea recunoașterii, în procesele de evaluare, a noilor metode de a concepe, a desfășura și a comunica cercetarea, favorizate de conectivitatea fără precedent oferită de instrumentele domeniului IT&C.

Demn d eluat în seamă, în realizarea acordului CoARA au fost luate în considerare pozițiile exprimate, în ansamblul lor, indiferent de gradul de susținere sau rezervă manifestat față de introducerea reformei. Totodată, s-a ținut seama și de perspectiva celor implicați în cercetări interdisciplinare, care au arătat că există dificultăți semnificative în recunoașterea adecvată a rezultatelor pe care le obțin și în analiza impactului cercetării. Concluzia acestor dezbateri extinse a fost că provocările și dezideratele mai sus menționate se cer a fi abordate într-o manieră integratoare, structurată și coordonată la nivelul întregului sector de cercetare european, pentru o susținere continuă a transmiterii rezultatelor cunoașterii, atât în mediile de specialiști, cât și către societate.

În Adunarea generală a CoARA, pe lângă exprimarea votului privind documentele referitoare la guvernanța și acțiunile organizației, a fost realizată acțiunea de alegere a președintelui, vicepreședinților și a membrilor comitetului director. Întâlnirea a prilejuit, de asemenea, discuții tematice în legătură cu grupurile de lucru din cadrul organizației și acțiunile inițiate de acestea, precum și votul privind susținerea planului preliminar de acțiune și a bugetului stabilit.

Trebuie precizat că din  asociația CoARA fac parte peste 360 de instituții de cercetare din Europa și din întreaga lume, printre care și universități membre ale Consorțiului „Universitaria” și ale Alianței CIVIS – Universitatea Civică Europeană, în care Universitatea din București este membră.

Articolul Universitatea din Bucuresti a aderat la Coalitia pentru Reforma in Evaluarea Cercetarii (CoARA) apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link