Cu toții ne dorim să ne trezim plini de energie după o noapte de somn liniștit, însă de multe ori, ajungem să avem nopți agitate, cu multe treziri și dimineți cu oboseală. Există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre somn și care te vor ajuta să te bucuri de un somn de calitate în fiecare noapte:
De ce ar trebui să ai un program de somn?
Corpul uman are un ritm circadian, un ceas biologic intern care reglează fiecare ciclu de somn și de trezire. Programul de somn ajută la reglarea acestui ritm circadian și la menținerea unui somn de calitate. Stabilește un interval orar pe care să îl respecți în fiecare zi, inclusiv în weekend. Este important să ai un program de somn pentru că în acest mod organismul și creierul tău va putea să treacă prin toate fazele somnului (non-REM și REM). Dacă te întrebi ce inseamna somn REM și NREM, răspunsul este unul simplu: somnul non-REM face trecerea de la starea de veghe la cea de somn profund și are un rol important în procesul de regenerare și reparare al organismului, în timp ce somnul REM contribuie la procesarea și consolidarea informațiilor (în această fază a somnului apar și visele). Somnul de calitate, sănătos, implică trecerea organismului prin toate aceste faze, de mai multe ori într-o noapte.
Mediul de somn ajută la creșterea calității somnului
Mediul în care dormi influențează calitatea somnului mai mult decât ai crede. Salteaua trebuie să fie confortabilă, perna să fie potrivită pentru poziția în care dormi de obicei, iar lenjeria de pat să fie din materiale naturale. Studiile au arătat că un somn odihnitor are loc într-un dormitor în care este liniște, întuneric și în care temperatura nu depășește 22 grade Celsius. Dacă te confrunți cu insomnii sau tulburări de somn, încearcă să îți pregătești un mediu de somn potrivit și vezi cum se schimbă situația după 2-3 nopți.
Rutina ajută corpul să se pregătească de somn
Organismul știe exact când să se pregătească de somn dacă ai un ritual. Poți face o baie caldă, poți practica meditația sau câteva exerciții de relaxare, poți bea un ceai cald din plante (valeriana este în mod special recomandată celor care au probleme cu somnul) și poți citi câteva pagini dintr-o carte. Toate aceste activități au rolul de a crește producția de melatonină (hormonul somnului) și de a facilita procesul de adormire.
Acum că știi cele mai importante lucruri despre somn, nu mai rămâne decât să le pui în practică și să te bucuri de cât mai multe nopți odihnitoare!