„THEODOROS” ajunge la PLOIEȘTI. UN DIALOG ÎNTRE SCRIITORII MIRCEA CĂRTĂRESCU ȘI IOAN MIHAI COCHINESCU.
Poftiți să vă bucurați de un eveniment cultural de anvergură ce are în prim-plan cea mai nouă carte a lui Mircea Cărtărescu- scriitor de talie mondială, nu o data nominalizat la Premiul NOBEL pentru Literatură.
Mircea Cărtărescu a reușit să schimbe radical literatura românească, atât proza, cât și poezia, prin noile teme abordate, teme care se încadrează în curentul numit postmodernism.
Luni, 6 martie 2023, ora 18,00, la Filarmonica „Paul Constatinescu” Ploiesti, Sala de concerte „Ion Baciu”, str. Anton Pann nr. 5, un dialog între scriitorii Mircea Cartarescu și Prof Ioan Mihai Cochinescu, prilejuit de recenta apariție a fabulosului roman „Theodoros” (Editura Humanitas, 2022) de Mircea Cărtărescu, urmat de o sesiune de autografe.
Asociația Mozaic Comunitar Ploieşti: „Suntem cu adevărat încântați să fim aleşi drept organizator al celui mai important eveniment cultural al momentului!
Intrarea se va face exclusiv pe bază de invitație tipărită.
***Vrei şi tu să fii prezent la eveniment? Trimite un mesaj prin intermediul WhatsApp la numărul de telefon 0769.999.119.
*** Mircea Cărtărescu (n. 1 iunie 1956, București, România[8]) este un poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român. Este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi. Este unul dintre numele frecvent menționate pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură, fiind propus oficial, de două ori, de către Uniunea Scriitorilor din România. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN România și profesor la Universitatea din București.
Un proiect unic în felul său al marelui om de cultură este Levantul, o epopee eroicomică, dar și un periplu prin istoria literaturii române. Procedeul a fost utilizat și de scriitorul irlandez James Joyce în capitolul intitulat Boii soarelui din romanul Ulise. Scriitorul reciclează toate stilurile poetice, de la Dosoftei la Nichita Stănescu. Însă nu toți scriitorii și criticii contemporani apreciază felul în care a fost scris Levantul. El a fost apreciat printre alții de N.Manolescu sau Ovid.S. Crohmălniceanu, Criticul Virgil Diaconu, în revista Actualitatea literară, consideră că: „Volumul Levantul se naște prin imitarea poeziei poeților predecesori, români sau străini, pe care Mircea Cărtărescu i-a citit cu intenția expresă de a extrage din ei propria poezie”.
Mircea Cărtărescu este considerat un teoretician important al postmodernismului românesc și un autor contemporan de succes, apreciat atât în țară cât și în străinătate. Într-un interviu realizat de Marius Chivu, scriitorul Gheorghe Crăciun consideră că: „la Mircea Cărtărescu noutatea de viziune e evidentă. Corpul e reprezentat de el ca o mașină vie, mecanică, producătoare de halucinații, fantasme și care se instituie de multe ori ca o prezență tutelară a oricărui tip de viziune despre obiecte, lucruri, acte imaginare…”
Articolul „THEODOROS”, cea mai noua creatie a lui Mircea Cartarescu (nominalizat nu o data la Nobel) isca la Ploiesti un eveniment cultural de anvergura a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
Source link