Prima pagină » Terifiant: Camine ale groazei in care erau exploatati prin munca si batjocoriti batrani, la un pas de capitala! Totul la indemana unui grup infractional organizat
Stiri

Terifiant: Camine ale groazei in care erau exploatati prin munca si batjocoriti batrani, la un pas de capitala! Totul la indemana unui grup infractional organizat

Operațiune de anvergură pentru salvarea unui număr impresionant de bătrâni și bolnavi țintuiți în cee ace s-ar putea numi fără greș cămine ale groazei. Descoperiri șocante, suferință, teroare,bpătaie de joc. Oamenii legii au intrat pe fir și nici lor nu le vine să creadă ce au putut afla…

 Au fost descinderi marți dimineață la trei cămine de bătrâni din Voluntari și Ilfov. Acolo, oamenii legii au descoperit 100 de vârstnici care erau umiliți, neîngrijiți, lăsați flămânzi și în mizerie. Ceva oribil, ceva ce nici nu-ți poți închipui! LA UN PAS DE CAPITALĂ!

În urma investigațiilor s-a ajuns la concluzia că aceia care dețin aceste centre au format un grup infracțional organizat în 2020, iar de atunci și până acum au reușit să obțină un profit ilegal de peste 5 milioane de lei.

Bani încasați din plățile făcute pentru întreținerea bătrânilor, care au fost însă găsiți nemâncați, cu răni pe corp și care nu primeau nici tratamentul medical de care aveau nevoie.

Poliția Română a transmis un număr de telefon, la care aparținătorii pot obține informații despre starea bătrânilor.

”Pe parcursul acestei zile, în vederea comunicării informațiilor de interes într-o manieră oportună, corectă și completă, polițiștii au pus la dispoziție numărul de telefon 0743164790, la care aparținătorii pot obține informații despre persoanele transportate la unități medicale”.

COMUNICATUL OFICIAL AL ORGANELOR DE ANCHETĂ:
„Astăzi, 4 iulie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Video – https://youtu.be/5KbSnSDgq8E

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Față de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Investigațiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În unele dintre locațiile percheziționate, în raport de particularitățile cauzei, polițiștii Direcției de Investigații Criminale acționează împreună cu medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Modalitatea de intervenție în cadrul acțiunii vizează cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a victimelor, precum și descoperirea și ridicarea de probe, în vederea probării activității infracționale și completării materialului probator în cauză.

De asemenea, în vederea comunicării informațiilor de interes într-o manieră oportună, corectă și completă, organele judiciare beneficiază și de suportul polițiștilor din cadrul Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române.

***

Concomitent cu acțiunea desfășurată de către Direcția de Investigații Criminale și D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în același context, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale.

Activitățile beneficiează de sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și al I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, care are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei și care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Articolul Terifiant: Camine ale groazei in care erau exploatati prin munca si batjocoriti batrani, la un pas de capitala! Totul la indemana unui grup infractional organizat apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link