Prima pagină » START unei investitii majore mult-asteptate ce va lega Prahova de Brasov, prin pitoreasca Vale a Doftanei
Stiri

START unei investitii majore mult-asteptate ce va lega Prahova de Brasov, prin pitoreasca Vale a Doftanei

S-a dat startul unei investiţii majore pentru judeţul Braşov: reabilitarea și modernizarea Drumului Judeţean 102 I, Valea Doftanei, județul Prahova – Brădet, județul Brașov.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a fost printre invitații de seamă, în această seară, la festivitarea prilejuită de semnarea contractului privind realizarea obiectivului de investiţii „Reabilitare și modernizare DJ 102 I, Valea Doftanei, județul Prahova – Brădet, județul Brașov”.

Evenimentul a avut loc la sediul Primăriei Valea Doftanei, în prezenţa prim-ministrului Nicolae Ciucă, a miniştrilor Transporturilor – Sorin Grindeanu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila, şi Afacerilor Interne – Lucian Bode, a preşedintei Companiei Naţionale de Investiţii CNI SA, Manuela Irina Pătrăşcoiu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, şi a primarilor din Municipiul Săcele şi Comuna Valea Doftanei, Virgil Popa, respectiv Lucian Vileford Costea.

Contractul, în valoare de 405,4 milioane de lei, a fost semnat de conducerea CNI SA şi cea a firmei Construcţii Erbaşu SA, desemnată câştigătoare în urma desfăşurării procedurilor de achiziţie pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a Drumului Județean 102 I Câmpina – Săcele.

* „Pot fi demarate lucrările de construcție a drumului de pe Valea Doftanei! Am participat, astăzi, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, la semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor care au ca scop realizarea unei legături suplimentare între partea de sud și partea centrală a țării și, implicit, decongestionarea traficului intens de pe Valea Prahovei, pe drumurile naționale DN1 și DN1A (respectiv între Câmpina și Săcele). Investiția, finanțată de Ministerul Dezvoltării, are o valoare de peste 400 de milioane de lei, și presupune modernizarea a peste 25 km, putând constitui o alternativă pentru DN1 București – Brașov”- este declarația făcută, în acest context, de către Cseke Attila- ministrul Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Finanțarea cheltuielilor aferente construirii obiectivului de investiții este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de CNI SA, iar judeţele Prahova şi Brașov vor finanța din venituri proprii cheltuieli totale în sumă de 11.206.000 lei, respectiv de 14.773.000 lei, constituite din lucrări neeligibile prin program.

Momentul de astăzi înseamnă finalizarea cu succes a demersurilor începute în urmă cu trei ani, când ministrul Lucian Bode – aflat la acea vreme la conducerea Ministerului Transporturilor, şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, împreună cu senatorul Mihail Veştea – la momentul respectiv secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, şi cu reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale din Prahova au făcut o vizită pe Valea Doftanei, în urma căreia drumul DJ 102 I a fost identificat ca posibilă soluţie alternativă pentru descongestionarea traficului înregistrat pe Drumul Naţional 1, până la momentul construcţiei autostrăzii Comarnic – Braşov.

DJ 102 I reprezintă tocmai această alternativă rutieră extrem de necesară transportului rutier din ţara noastră, în condiţiile în care valorile de trafic înregistrate între Bucureşti şi Braşov sunt de la an la an tot mai ridicate, DN 1 este sufocat la fiecare sfârşit de săptămână, iar varianta de circulaţie pe DN 1A nu mai corespunde necesităţilor.  

În urma demersurilor autorităţilor publice de la nivel judeţean, cu sprijinul oficialilor guvernamentali, obiectivul a fost preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii spre a fi finanţat şi implementat.

Drumul județean DJ 102 I pornește din localitatea Câmpina și trece prin Plaiul Câmpei – Lunca Mare – Seciuri – Teșila – Trăisteni, ajunge la limita administrativă a judeţului Brașov și se leagă cu DN 1A la Șanțuri.

El reprezintă un traseu strategic care asigură legătura între partea de sud a țării (judeţul Prahova) și partea centrală (judeţul Brașov), traversând Munții Baiului (Gârbova) prin pasul Predeluț la o altitudine de 1285 m.

Drumul care urmează să fie proiectat, reabilitat şi modernizat în următoarele 42 de luni, se desfășoară între km 37+620 și km 63+256,08, pe o lungime totală de 25,63 km.

Traseul său se împarte în două segmente:

▪ Tronsonul 1, aflat pe raza județului Prahova, între km 37+620 și km 50+820,38 (limită Jud. Braşov), în lungime de 13,20 km;

▪ Tronsonul 2, aflat pe raza județului Brașov, între km 50+820,38 (limită jud. Prahova) și km 63+256,08, în lungime totală de 12,43 km.

Traseul drumului județean DJ 102 I propus pentru reabilitare și modernizare se suprapune în mare parte peste platforma rutieră existentă, însă pentru anumite porţiuni este nevoie de exproprieri de terenuri și scoateri din circuitul silvic, demersuri care sunt în sarcina autorităţilor locale beneficiare, respectiv județul Prahova și județul Brașov.

De altfel, lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov pentru acest an cuprinde realizarea exproprierilor de imobile situate pe amplasamentul drumului, pentru care s-a prevăzut în buget suma de 6.315.320 lei, precum şi o finanţare de 1.095.550 lei destinată demarării lucrărilor neeligibile din cadrul proiectului.

 „Sunt foarte bucuros şi mândru că demersul nostru început în anul 2020 s-a materializat acum prin încheierea acestui contract de lucrări, în urma căruia vom beneficia cu toţii de un drum nou, modernizat şi adus la standardele unei circulaţii rutiere optime. Faptul că însuşi premierul Nicolae Ciucă şi domnii miniştri au fost prezenţi la acest eveniment vorbeşte despre importanţa pe care Guvernul României o acordă acestui proiect investiţional de mare amploare, care rezolvă o necesitate stringentă în ceea ce priveşte fluidizarea traficului rutier dinspre Capitală spre centrul ţării. Pe această cale, vreau să le mulţumesc înalţilor oficiali guvernamentali pentru implicarea şi sprijinul acordate în toată această perioadă. La finalul lucrărilor, DJ 102 I va avea o structură rutieră modernizată de la fundaţie şi până la asfalt. Va fi un drum cu o lăţime totală de 8 metri, care va dispune de două benzi de circulaţie, acostamente şi rigole pe întreaga lungime, de poduri şi podeţe transversale noi, de accese la drumurile laterale modernizate şi parcări amenajate. Acest drum va deschide spre investiţii un areal geografic mai puţin cunoscut, dar cu un potenţial turistic foarte bun”, a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Articolul START unei investitii majore mult-asteptate ce va lega Prahova de Brasov, prin pitoreasca Vale a Doftanei a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link