Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino (Cod LMI : PH-II-m-A-16487) – Filipestii de Targ. A fost construit intre anii 1633-1641. Conform scrierilor din acea vreme, palatul, laudat in scrierile lui Paul de Alep si nu numai, era o constructie impresionanta cu sala de baie cu finisaje din murmura, cu sistem de alimentare de apa curenta, cu incalzire in podea si pereti, cu pardoseala din ceramica smaltuita sau dale de piatra. Palatul a adapostit bogata si vestita biblioteca a stolnicului Constantin Cantacuzino (1640-1716), fiul postelnicului Constantin Cantacuzino (1598-1663).
Palatul a fost afectat de cutremurele din anii 1787 si 1790 fara a mai fi insa restaurat, iar vitregia vremurilor au accelerat distrugerea acestuia.
Din cate povesteau, candva, batranii satului, constructia ar fi fost avariata grav si in urma unui teribil incendiu izbucnit la nunta unui membru al familiei Cantacuzino…
Oricum, un loc de poveste, un loc… cat o carte de istorie. In inima Prahovei, in inima plaiului unde a „descalecat” vestita dinastie a Cantacuzinilor. Si slava sfintilor, ursitelor… locul e incarcat de legende, de monumente si marturii ale trecutului… Cui sa-i spui???
N-am auzit (NU AM AUZIT) de ani buni și multi, foarte multi, dureros de multi, sa fie vizitat locul de vreo clasa, doua, trei (ohooooo) de elevi. De oriunde. NU. NIMIC. TĂCERE.
Toata lumea la Peleș și la Bran și punct. Romania, istoria… numai si numai acolo?!?!
sursa foto: Monumente Istorice – Prahova, Prahova Business
Articolul Ruinele „nu ne mai vin”, asa, ca hainele vechi? Un loc de poveste- elevi de azi habar nu au! Mai stiti careva de… Cantacuzini? a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
Source link