Prima pagină » Revelionul, din Venetia la 1522, la… Ploiesti, in 1903/1904
Stiri

Revelionul, din Venetia la 1522, la… Ploiesti, in 1903/1904


Cine mai știe, oare?! se povestește că… cea dintâi petrecere de Revelion din România a fost organizată la finele anului 1903, în Ploiești, de către prefectul Luca Elefterescu.

Lesne de înțeles, locul în care s-a desfășurat distinsul eveniment a fost Casa Luca Elefterescu…, una dintre clădirile de poveste ale Ploieștilor, cea acre acum găzduiește celebrul Muzeual Ceasului.

 Se pare că prefectul vrut înadins să confere o aură specială teceri dintre ani după moda deja înstăpânită la acea vreme în occident și…, cât ai zice… 3-ori 4 a organizat Revelionul, la pragul anilor 1903-1904.

Amintirile despre evenimentul cea făcut furori în epocă au fost descoperite și puse la păstrare de reputatul profesor de istorie Paul D. Popescu, acesta inspirându-se din ceea ce i-a povestit chiar bunicul său, respectabil cofetar la începutul anilor 1900.

*

„În ziua de 27 decembrie 1903, bunicul meu s-a pomenit acasă cu Iancu, omul de încredere al lui Luca Elefterescu. – Dom’ Miai, vrea dom’ dipotat ca vineri să te înfăţişezi la dânsul cu tot ce-ţi trebuie… – Da, ce – se miră cofetarul – doar nu-l cheamă Vasile ? – Nu-l cheamă, da se face foc dacă nu te duci. Are un chef mare, de Anul Nou… Îi zice petrecerea de bulion, moda franţuzească“ (Paul D. Popescu)

Se povesteste ca 26 de persoane au participat, cei mai cei din Ploiesti, iar petrecerea a tinut pana dimineata. Mancare aleasa, bucatarie frantuzeasca, si muzica clasica.

Am zice… „poveste cu A FOST ODATĂ”… dar,uite, astfel de întâmplări, cu parfum de epocă și… pagini de istorie NU TREBUIE UITATE. Ba… dimpotrivă! Mai cu seamă că, la o adică, ne pot fi și lecții. De „ștaif”, de… amiciție, de istorie și chiar pentru felul în care alegem să petrecem…

„Revelion” a pătruns în vocabularul românesc în secolul XIX lea, la început în mediul boieresc.

***Ce-ar mai fi de știut?
Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, la iniţiativa Papei Inocenţiu al XII-lea. Înainte de aceasta data, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.

În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie – noaptea de Revelion din termenul francez Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, revenire la viaţă.

Iată, însă, de când au început diferite ţări şi oraşe să adopte tradiţia Anlui Nou, în unele locuri evenimentul luând-o înaintea deciziei Papei Inocenţiu:

Veneţia 1522

Suedia 1529

Spania, Portugalia, Polonia 1556

Prusia, Danemarca si Norvegia 1559

Franţa 1564

Ţările de Jos 1576

Lorena 1579

Provinciile Unite 1583

Scoţia 1600

Rusia 1700

Toscana 1721

Regatul Marii Britanii, Regatul Irlandei si Imperiul Britanic, (exceptând Scoţia) 1752

Thailanda 1941

În Tibet, Anul Nou („Losar”) se sărbătoreşte la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, când este luna nouă. Ultimele două zile ale vechiului an, denumite Gutor, sunt consacrate pregătirilor pentru noul an. Prima zi din Gutor este folosită pentru curăţarea casei, în special a bucătăriei, cea mai importanta încăpere. De asemenea, hornul este curăţat de funingine. A doua zi de Gutor se practica ceremonii religioase. De asemenea, tot acum se fac cadouri în familie.

La babilonieni, spre exemplu, anul începea la prima lună nouă de după echinocţiul de primăvară şi petrecerile ţineau… 12 zile! Fiecare zi, însă, avea o semnificaţie aparte.

Romanii, în schimb, sărbătoreau începutul anului în luna martie. Dar cum pe parcursul timpului au apărut nesincronizări cu mersul soarelui, în anul 153 î.Ch. senatorii romani se adună, dezbat şi hotărăsc ca 1 ianuarie să marcheze începutul noului an.

Iulius Caesar, ceva mai târziu, încearcă şi el o corecţie, dar 1 ianuarie rămâne ziua de început a anului. Această hotărâre va dura până în anul  567  d.Ch.,  când Sinodul de la Tour a stabilit ziua de 1 ianuarie. Se va reveni abia atunci când biserica „a considerat multă vreme Anul Nou drept o sărbătoare a circumciziunii, celebrarea zilei de 1 ianuarie”.

***Luca Elefterescu (n. 1853 București – d. octombrie 1925, București) a fost un magistrat, om politic, președintele conservatorilor prahoveni, prefect de Prahova și deputat (sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX).

De profesie jurist, se stabilește în Ploiești, în anul 1881 prin numirea sa ca judecător, ulterior prim-procuror al Tribunalului Prahova. A fost membru marcant al Partidului Conservator, ocupând în anul 1907 funcția de șef al organizației județene Prahova. Luca Elefterescu a deținut funcția de prefect al județului Prahova în patru mandate, între anii: 1893-1895, 1900-1901, 1904-1907, 1910-1914, desfășurând o bogată activitate edilitară și economică. A fost unul dintre cei mai importanți petroliști din România ocupând funcția de vice-președinte al Asociației exportatorilor de petrol din România. Biografii săi îl prezintă ca un cunoscut meloman, o persoană jovială și agreabilă, în casa lui având loc prima petrecere de revelion din orașul Ploiești, în decembrie 1903. A avut 2 fete și un băiat.

foto: YouTube

Articolul Revelionul, din Venetia la 1522, la… Ploiesti, in 1903/1904 a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link

Stirea Zilei

implant dentar
Servicii DDD, deratizare, dezinsectie, dezinfectie

Curs Valutar

RSS Eurodeal Business Club

 • Diferențele dintre Site-urile de Știri și Blogurile de Știri
  Diferențele dintre Site-urile de Știri și Blogurile de Știri, și Cum Să Recunoaștem și Să Evaluăm Corectitudinea și Transparența Surselor Deși ambele își propun să furnizeze știri și informații, există diferențe semnificative între ele, care țin atât de modul lor de funcționare, cât și de tipul de conținut pe care Articolul Diferențele dintre Site-urile de […]
 • Crește vizibilitatea online cu Advertoriale SEO
  SEO advertoriale sunt o strategie eficientă de marketing online care combină elemente de publicitate și optimizare pentru motoarele de căutare. Acestea constau în crearea și distribuirea de conținut plătit, care seamănă cu articolele editoriale, dar are scopul de a promova un produs, serviciu sau marcă. SEO advertorialele sunt concepute pentru Articolul Crește vizibilitatea online cu […]
 • Cum să îți optimizezi conținutul pentru Advertoriale SEO
  Advertorialul SEO este o strategie de marketing digital care combină elementele de publicitate și optimizare pentru motoarele de căutare. Acesta constă în crearea și promovarea unui conținut relevant și de calitate, care să atragă atenția publicului țintă și să îmbunătățească vizibilitatea și clasamentul în rezultatele căutării. Importanța optimizării conținutului pentru Articolul Cum să îți optimizezi […]
 • Etica în afaceri: Construirea unei companii cu principii solide
  Etica în afaceri este un subiect de mare importanță în lumea afacerilor de astăzi. Cu toții am auzit despre companii care au fost implicate în scandaluri etice și care și-au pierdut reputația și încrederea clienților. De aceea, este esențial să ne concentrăm asupra construirii unei companii cu principii solide și Articolul Etica în afaceri: Construirea […]