Prima pagină » Precizări referitoare la fiscalizarea bacsisului
Stiri

Precizări referitoare la fiscalizarea bacsisului


Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova informează contribuabilii că prin Legea nr. 376/2022 s-a modificat și s-a completat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Conform legii mai sus mentionată, prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610-Restaurante, 5630-Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Bacșișul se va evidenția separat pe bonul fiscal, cu excepția livrărilor la domiciliul clienților.

„Operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Nota de plată va conține și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii și se distribuie integral salariaților în baza unui regulament intern (nu se înregistrează în conturile de venituri și/sau cheltuieli).

Distribuirea către salariați se face după reținerea la sursă a impozitului pe venit (10%), veniturile respective fiind încadrate în categoria veniturilor din alte surse.

Menționăm că pentru aceste venituri nu se datorează CAS și/sau CASS”, se precizeaza in comunicatul de presa al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Prahova.

Articolul Precizări referitoare la fiscalizarea bacsisului a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link