„Adevărata operă de artă este umbra perfecțiunii divine”. (Michelangelo)
Tabăra Națională de Sculptură Monumentală Contemporană- Ploiești 2022, ediția a V-a (16 octombrie -6 noiembrie 2022)…
La actuala ediție a evenimentului care, spre bucuria iubitorilor de frumos pune iată, temeliile unei tradiții, au participat artiștii Maxim Dumitraș, Petre Mogoșanu și Constantin Ținteanu.
Buuun! Foarte bun! Pentru Ploiești și nu numai! Și… cum, vorba bătrânilor, se întâlnește munte c munte, darămite om cu om, și-n sfera artiștilor… tot așa: la ceremonia de închidere a taberei a onorat cu prezența reputatul muzicolog și folclorist Grigore Leșe.
S-a mai scris, în… marmură, o pagină de… artă. Cu har. Cu nestăpânită convingere că „Frumosul va salva lumea”.
Dar… să fim corecți: Totul s-a născut aici, în urmă cu câțiva ani, din generoasa idee a celebrului sculptor sibian de talie mondială Eugen Petri, minunat dascăl la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, cel care, de altfel, a pus bazele întâiului proiect (de mult mai mare anvergură) de acest gen la Caransebeș, und ean de an vin mari sculptori de pe întreg mapamondul. Și lucrurile trebuie spuse așa cum sunt, în numele adevărului, al artei, al sclipirilor de geniu care, CE BINE, ne dăruiesc astfel de proiecte, de întâmplări de dragul aceleia ce este îneleasă drept „o imensă deschidere spre tot ceea ce este posibil” (Victor Hugo, despre ARTĂ).
Duminică dimineață a avut loc, așadar, festivitatea ce a marcat închiderea taberei de lucru. Și, astfel, aria sculpturilor monumentale de la ploiești crește frumos, efervescent… și asta nu poate decât să ne bucure! Asta în vreme ce modul în care e (ne)promovat evenimentul (și, iată, oaspeții precum Grigore Leșe la cotele la care merită ne întristează. Pentru că Ploieștii, ploieștenii merită CULTURĂ. Ea este pâine și sare, e hrană și spirit… Acum și mâine și întotdeauna.
(N.R. Poate că n-ar fi stricat, cu numai câteva zile înainte de ceremonia de închidere… măcar un mic comunicat de presă, cu oarece coordonate: oră, invitați… (nu doar o informare „șoptită” pe o pagină de Facebook); poate că n-ar fi stricat, de exemplu, ca evenimentul să fie promovat și în rândul elevilor de la Colegiul de profil, astfel încât aceștia să poată veni să vadă „la cald” procesul în sine, sculptura în „focul” facerii,sau măcar la… închidere etc)
Evenimentul se află sub patronajul Ministerului Culturii și face parte din proiectul de înființare a Muzeului de Sculptură Monumentală Contemporană în Aer Liber – Ploieşti.
Foto: Constantin Ținteanu, Muzeul De Sculptură Monumentală Contemporană În Aer Liber – Ploiești, Facebook
Articolul Ploiesti: Tabara de Nationala de Sculptura Monumentala Contemporana a mai „scris” in marmura o pagina. Merita cinstita si promovata cum de cade a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
Source link