Prima pagină » Piftia pe masa- semn ca gazda e „gazdoasa” si-are bun gospodar acasa!
Stiri

Piftia pe masa- semn ca gazda e „gazdoasa” si-are bun gospodar acasa!


Piftia (răciturile sau aiturile) este un preparat culinar din grupa gustărilor reci (de altfel, în Ardeal poartă numele de reci sau răci ), obținut prin fierberea îndelungată a bucăților de carne (porc, vițel, curcan, cocoș, gâscă, pește) cu os și cartilaje, în asociere cu legume, zarzavaturi și diferite condimente.

*„Piftie” – termenul vine de la greci sau bulgari, iar la origine ar fi un cuvânt persan.

Carnea se spală și se pune la fiert în apă rece cu sare, se spumează și se lasă la fiert până apa se limpezește. Se adaugă legumele și foile de dafin și se lasă să fiarbă la foc domol atât timp, până când carnea se desprinde ușor de pe oase.

 Se scoate carnea, se elimină oasele, se porționează și se pune în diferite forme (boluri, supiere, farfurii adânci) cu decor din morcov, pătrunjel verde și ou. Se strecoară supa, se degresează și se adaugă mujdeiul de usturoi (strecurat), supa rezultată se toarnă peste carne și se păstrează la rece.

Este nelipsită din meniul de Revelion sau Bobotează /Sf Ion, întruchipând apele înghețateale lui Gerar, dar și… ce poate da mai bun ograda unui bun gospodar, care știe a ticlui roadele muncii sale într-un preparat festiv, numai bun de împlinit sărbătoarea la… masă.

Sortimente

*Piftie de crap

Peștele se curăță fără să se îndepărteze coada, capul și înotătoarele, se porționează și se pune la fiert în apă rece cu sare și foi de dafin, spumându-se de câte ori este nevoie. Când peștele este fert, se scoate (într-un platou adânc), lăsându-se capul să fiarbă în continuare la foc moderat, până când supa scade și devine gelatinoasă. Se adaugă usturoiul pisat, se drege cu un albuș de ou bătut spumă, se strecoară și se toarnă peste pește și se păstrează la rece.[5]

*Piftie de cocoș

*Piftie de curcan

*Piftie de gâscă

*Piftie de porc și vițel

*Piftie de vițel

*Piftie de ciolan de porc afumat

foto: Facebook

Articolul Piftia pe masa- semn ca gazda e „gazdoasa” si-are bun gospodar acasa! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link

Stirea Zilei

implant dentar
Servicii DDD, deratizare, dezinsectie, dezinfectie

Curs Valutar

RSS Eurodeal Business Club

  • De ce să Alegi un Apartament cu Grădină în Oradea: Confort și Intimitate
    Într-un oraș dinamic precum Oradea, alegerea unui apartament cu grădină poate revoluționa complet experiența locuirii, combinând confortul urban cu un spațiu verde personalizat. Fie că îți dorești un refugiu liniștit, un loc de joacă pentru copii sau un colț dedicat grădinăritului, un apartament cu grădină poate fi soluția ideală. În acest articol, vom explora avantajele […]
  • Cum sa alegi culorile potrivite pentru casa ta
    Daca vrei sa faci o schimbare in cromatica locuintei tale sau esti in plin proces de amenajare, alegerea celor mai potrivite culori este un pas care necesita multa atentie. Culorile pot da viata unei incaperi si au puterea de a-ti influenta starea de spirit. Pentru a face alegerile corecte, trebuie sa analizezi scopul fiecarei camere […]
  • Reîntoarcerea Muzicii Baroce: O Seară de Neuitat cu Piese Interpretate pentru Prima Dată!
    Într-o lume în continuă schimbare, dragostea pentru muzica barocă renaște cu o forță inegalabilă! Suntem încântați să anunțăm un eveniment deosebit, dedicat pasionaților de muzică și cultură, care va avea loc pe data de 25 septembrie, ora 19, la Bibliotea Națională a României. Această seară specială va aduce în prim-plan piese de muzică barocă ce […]
  • Cum sa iti transformi hobby-ul de tamplarie intr-o mica afacere?
    Ai descoperit bucuria de a lucra cu lemnul, iar acum iti petreci ore intregi in atelier, creand piese frumoase de mobilier sau decor? Daca te-ai gandit vreodata sa iti transformi aceasta pasiune intr-o mica afacere, esti pe drumul cel bun. Tamplaria nu este doar un hobby relaxant, ci si o oportunitate excelenta de a castiga […]