Parodontoza (sau boala parodontală) este o afecțiune inflamatorie a țesuturilor care susțin dinții, care, atunci când nu este tratată corespunzător, poate duce la pierderea dinților. Deși mai frecventă în rândul persoanelor vârstnice, parodontoza poate afecta inclusiv persoanele tinere, prevalența condiției în rândul adulților cu vârsta de până în 40 de ani fiind în prezent de peste 20% în majoritatea regiunilor de pe glob. De cele mai multe ori, parodontoza poate fi cu ușurință prevenită.
De ce apare parodontoza?
Principala cauză a apariției parodontozei o reprezintă igiena orală necorespunzătoare. Neglijarea periajului dentar regulat și a importanței aței dentare poate duce la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului în jurul dinților, ceea ce va favoriza dezvoltarea bacteriilor nocive. Alți factori care pot contribui la apariția parodontozei includ fumatul, predispoziția genetică, diabetul și anumite medicamente care reduc fluxul salivar.
Cine este mai predispus la parodontoză?
Mai mulți factori pot influența susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea parodontozei. Printre cei mai predispuși la parodontoză se numără:
– fumătorii (substanțele chimice din tutun pot afecta fluxul de sânge către gingii și pot slăbi sistemul imunitar al organismului);
– persoanele cu o igienă orală precară;
– persoanele cu condiții medicale preexistente (anumite condiții medicale, cum ar fi diabetul sau afecțiunile autoimune, pot crește riscul de a dezvolta parodontoza, deoarece afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și de a vindeca țesuturile gingivale afectate);
– persoanele cu antecedente familiale de parodontoză (dacă există membri ai familiei cu istoric de parodontoză, riscul de a dezvolta și alte probleme gingivale poate fi crescut);
– persoanele care se confruntă cu afecțiuni de sănătate mintală (inclusiv persoane diagnosticate cu anxietate sau depresie cronică).
Cum poți preveni parodontoza?
Prevenirea parodontozei implică adoptarea unor măsuri riguroase de igienă orală și menținerea unui stil de viață sănătos. Pe lângă periajul regulat al dinților, sunt importante și tehnica de periaj, cât și instrumentele folosite. De exemplu, o tehnică incorectă de periaj dentar sau utilizarea unei periuțe dure pot face ca periajul în sine să fie nu doar ineficient, ci și dăunător dinților. Prevenția afecțiunilor bucale, inclusiv a parodontozei, presupune, de asemenea, efectuarea controalelor stomatologice regulate, la intervale de 6-12 luni.
Tratamentul parodontozei
În cazul în care parodontoza este deja prezentă, lucru indicat de apariția sângerării gingivale la periajul dentar, a mobilității dentare și a retracției gingivale, este important să se solicite ajutorul unui medic stomatolog. În funcție de orașul din care sunteți, dacă suferiți deja de parodontoză, puteți apela la un tratament într-o clinică de stomatologie Bucuresti, preferabil care colaborează cu un medic parodontolog.
Tratamentul parodontozei poate implica mai multe proceduri, în funcție de gravitatea afecțiunii și de particularitățile cazului. În majoritatea cazurilor, un tratament parodontoza Bucuresti implică un detartraj subgingival (presupune îndepărtarea plăcii și a tartrului de sub gingii) sau intervenții chirurgicale, dacă există leziuni gingivale sau țesut osos pierdut.