Prima pagină » Panouri fotovoltaice pe acoperiș, ce trebuie să știți
Stiri Technologie

Panouri fotovoltaice pe acoperiș, ce trebuie să știți

Înainte de a trece la instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperiș, este indicat să verificați dacă acestea din urmă au caracteristicile adecvate pentru a permite funcționarea ideală la maximum potențialul lor. Panourile fotovoltaice pe acoperișuri înclinate, ca și sistemele pentru acoperișuri plate, trebuie să respecte câteva reguli de bază de expunere și instalare, dintre care unele pot fi remediate cu ajutorul unor mijloace.

Cum funcționează panourile fotovoltaice? Funcționarea lor este garantată de expunerea la lumina directă a soarelui, lumina transmite energie celulelor din siliciu, prezente pe panouri, care la rândul lor se „agită” și produc energie.

Cunoscând principiul principal pe care funcționează panourile, să vedem care sunt cerințele optime ale acoperișului pentru a ne asigura că performanța este optimă.

  1. Orientarea acoperișului destinat instalării. Punctul cardinal preferat este sudul, deoarece radiația este mai mare și prelungită pe tot parcursul zilei. Panourile fotovoltaice de pe acoperișuri înclinate expuse spre sud vor avea performanțe foarte ridicate, atingându-și potențialul maxim odată cu apariția condițiilor meteorologice optime. In cazul acoperisurilor plate, orientarea poate fi gestionata mai liber, prin orientarea panourilor in directia dorita.
  2. Dimensiunea acoperisului. Energia produsă este proporțională cu suprafața totală a panourilor, aceasta se calculează în raport cu nevoile celor care solicită instalarea. Acoperișurile înclinate au un avantaj, în cazul acoperișurilor plate se folosesc suporturi speciale pentru montarea panourilor cu înclinația potrivită. Pentru un consum familial de 3000 kWh este necesară o suprafață de 25 de metri pătrați. Este spațiul disponibil pe acoperișul dvs. suficient pentru a găzdui suprafața panourilor de care aveți nevoie?
  3. Inclinarea. Panourile înclinate, la unghiul corect, sunt capabile să capteze mai multă lumină solară și, prin urmare, să producă mai multă energie. Instalarea panourilor paralele cu solul nu sporește utilizarea acestora.
  4. Obstacolele. Zona destinată panourilor nu trebuie să aibă elemente în apropiere care să-și arunce umbrele asupra panourilor. În cazul acoperișurilor plate, panourile vor fi montate pe suporturi speciale înclinate, atunci când sunt dispuse pe mai multe rânduri se va avea în vedere cea mai bună poziție fără prezența umbrelor.

Acestea sunt principalele aspecte pentru performanta panourilor in raport cu pozitia lor, odata ce aceasta a fost stabilit va fi necesar sa ne uitam la tipul de panou ce urmeaza a fi montat si la pozare. Pe piata exista panouri fotovoltaice de diferite tipuri, in panouri sau sub forma de elemente de acoperis precum tigla. Pe care sa le aleg? Din punct de vedere al performantei, diferentele nu sunt foarte multe, diferentele constand in aranjarea si aspectul final al acoperirii. În ceea ce privește aspectul estetic al acoperișului, care se modifică mai degrabă cu panourile decât cu sistemele integrate, trebuie respectate indicațiile constrângerilor de mediu și de peisaj. În aceste cazuri, sunt mai potrivite sistemele fotovoltaice integrate, acele sisteme care înlocuiesc materialele de acoperire a acoperișului, sau devin parte integrantă a acestora.

Panouri fotovoltaice pe acoperișuri cu țiglă înclinată

Acoperișurile din țiglă sunt raspandite și nu prezintă dificultăți pentru poziționarea sistemului fotovoltaic. În acoperișurile din cărămidă, datorită instalației ventilate, este posibilă recrearea situațiilor ideale de subpanouri pentru a evita supraîncălzirea și pentru a îmbunătăți eficiența. De fapt, acoperișurile ventilate au un spațiu de aer continuu pe toată panta care garantează situații ideale atât vara, cât și iarna pentru sănătatea acoperișului și a spațiilor interioare.