Prima pagină » O fotografie care „povesteste”: Comertul, pe Calea Victoriei, la inceputul secolului trecut
Stiri

O fotografie care „povesteste”: Comertul, pe Calea Victoriei, la inceputul secolului trecut

„Cred că este pe la 1900 (după cum este scris numele orașului, ”Bucuresci”, după vestimentația pietonilor și după tipul tramvaiului electric, aflat chiar în intersecție)… Pentru cei care nu sunt familiarizați cu peisajul de acum mai bine de un veac al acestei zone, voi face o enumerare a imobilelor care apar în imagine…

Este o privire spre nord a Căii Victoriei, cu fotograful aflat pe carosabil, cam în dreptul intrării la Biserica Doamnei – o alee pietonală mărginită la nord de Casa ”Greceanu 1” (care se vede parțial, prima clădire din dreapta) și Palatul ”Nifon Mitropolitul” (în afara cadrului pozei)… 1) În stânga, Grand Hôtel du Boulevard (observați că celebra Librărie ”Leon Alcalay” se afla pe atunci în aripa de pe Calea Victoriei)… 2) A doua clădire din stânga, aflată în colțul nordic al intersecției în ”T” a str. Sărindar cu Calea Victoriei, este Hotel ”Luvru”… 3) În fundal-centru, tot pe latura vestică a Căii Victoriei, este Hotel ”Frascati”… 4) În partea dreaptă, pe latura estică a Căii Victoriei, prima clădire , din care se vede doar colțul ei nord-vestic, este Casa ”Greceanu 1”, situată în colțul sudic al intersecției în ”T” a bd. Universităței (Academiei) cu Calea Victoriei… 5) Peste drum de ea, vizavi, la nord, se văd colțul sud-vestic și fațada vestică a Casei ”Greceanu 2”… 6) Lipită la nord de aceasta, este Casa ”Popovici”… 7)

Din cauza distanței mari, a unghiului mic și a obturării de către tramvai, practic nu se poate distinge clădirea cu etaj, aflată în continuare, spre nord, Casa ”Bruss” (nu sunt sigur dacă la momentul fotografiei în ea se afla Farmacia ”Bruss” sau era un alt spațiu comercial)… 8 (opt)

În continuare, spre nord, dincolo de str. Edgard Quinet, se vede Casa (cu Hotelul) ”Capșa”, care încă nu avea PE COLȚ CUPOLĂ”, detaliază dl Mircea Monu.

Priviți, contemplați! MERITĂ!

 Sursa foto: Cornel Dusescu

Articolul O fotografie care „povesteste”: Comertul, pe Calea Victoriei, la inceputul secolului trecut apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link