Prima pagină » MIPE a trimis in octombrie declaratii de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate Romaniei
Stiri

MIPE a trimis in octombrie declaratii de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate Romaniei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în luna octombrie a.c. documentele pentru rambursarea de fonduri europene în valoare de 928 milioane euro, în cadrul programelor operaționale 2014-2020.S

Așa cum informează oficialii ministerului în cauză, cele mai mari sume au fost solicitate spre rambursare au fost în cadrul Programului Operațional Regional – 342,5 milioane euro, Programului Operațional Infrastructură Mare – aproape 371 milioane euro și Programului Operațional Capital Uman – aproape 138 milioane euro. Documentele au fost trimise Ministerului Finanțelor, urmând ca după certificare să fie transmise Comisiei Europene.

„Lucrăm într-un ritm accelerat pentru atragerea fondurilor alocate, pentru a atinge o rată de absorbție cât mai mare. Așa cum știm, acest an este ultimul în care mai pot fi realizate cheltuieli eligibile din sumele alocate pentru perioada de programare 2014-2020, iar banii europeni au un rol major în susținerea și dezvoltarea economiei”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Valoarea sumelor solicitate spre rambursare, în octombrie 2023, în cadrul Programelor gestionate de MIPE:

ProgramulSuma solicitată(octombrie 2023)
Programul Operațional Regional342,5
Programul Operațional Infrastructură Mare370,9
Programul Operațional Capital Uman137,7
Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate28,1
Programul Operațional Competitivitate24,4
Programul Operațional Capacitate Administrativă13,0
Programul Operațional Asistență Tehnică11,4

Sumele solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile realizate din fonduri europene în cadrul proiectelor finanțate. Reamintim că în luna septembrie 2023, MIPE a transmis documentele pentru rambursarea a 900 milioane euro.

În prezent, sumele solicitate Comisiei Europene pentru rambursare se ridicau la aproximativ 20,2 miliarde euro, reprezentând o rată curentă a absorbției de 82,4% din fondurile alocate. După procesarea documentelor recent transmise de MIPE, sumele solicitate Comisiei pentru rambursare se vor ridica la 21,16 miliarde euro, echivalentul unei rate curente de absorbție de peste 86%.

Articolul MIPE a trimis in octombrie declaratii de cheltuieli pentru rambursarea a aproape 1 miliard de euro din fondurile europene alocate Romaniei apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link