O inițiativă legislativă… DE IMPACT în rândul adolescenților a fost adoptată tacit de Senat, luni. Actul normativ prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice; ba mai mult, aceștia ar putea fi pasibili de amenzi până la 500 de lei.
Propunerea legislativă modifică Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
„Interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, scrie în document.
„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de un grup de parlamentari.
AȘADAR, MARE ATENȚIE: În cazul în care un minor nu s-ar supune prevederilor legale, acesta ar putea primi o amendă între 100 de lei și 500 de lei.
Decizia finală revine, însă, Camerei Deputaților, unde ar trebui să existe și dezbateri pe seama prevederilor.
DE LUAT ÎN SEAMĂ:
Fumatul este un factor major pentru boala aterosclerotica (coronariana, carotidiana, periferica), inclusiv fumatul pasiv fiind dovedit a creste riscul cardiovascular, iar tigarile electronice nu sunt deloc lipsite de toxicitate. Riscul cardiovascular este cu atat mai mare cu cat debutul fumatului se produce inainte de varsta de 15 ani.
Se pare ca fiecare tigara fumata scurteaza viata cu 8 minute. Tigarile dau dependenta si obisnuita, afecteaza sistemul nervos, arterele, aparatul respirator si circulator. Majoritatea asociaza efectele nocive ale fumatului cu cancerul pulmonar, fara a se gandi si la alte forme de cancer, respectiv cancer laringian, de vezica urinara, de buze sau gastric.
Specialistii sustin ca fumatul este un comportament insusit, o deprindere formata in anumite situatii – stres, petreceri, abaterea gandurilor, placerea, etc. Insa de cele mai multe ori, in timp, gestul in sine devine un automatism, iar fumatorii impatimiti isi aprind imediat o tigara, indiferent de situatie. Primul pas spre dezvatare este terapia comportamentala, prin constientizarea (de catre fumator) a gravitatii efectelor negative pe care fumul de tigara le are asupra sanatatii, aspectului fizic exterior si asupra longevitatii.
Articolul Minorii, INTERZIS LA FUMAT in locuri publice! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
Source link