Cu totii consumam miere intr-un fel sau altul, insa, cu un pret mediu de peste 70 de euro pe kilogram, mierea de Manuka este un adevarat articol de lux. Aceasta miere provine din Noua Zeelanda si este, de asemenea, un produs natural interesant datorita efectelor sale.
Este binecunoscut faptul ca orice tip de miere are un efect antibacterian si sustine sistemul imunitar. Dar efectul antibacterian si antiseptic al mierii de Manuka se spune ca este de multe ori mai puternic decat cel al altor tipuri de miere. Studiile atribuie acest lucru continutului ridicat de metilglioxal. Metilglioxalul este un produs final metabolic care apare in fiecare organism in timpul digestiei zaharului. La oamenii sanatosi, este descompus de enzime.
In timp ce alte tipuri de miere contin aproximativ 1 pana la 2 miligrame de metilglioxal pe kilogram, in mierea de Manuka s-au gasit niveluri de 300-700 de miligrame pe kilogram! Motivul acestei concentratii mari nu a fost inca inteles pe deplin, asa ca sunt inca cercetari in desfasurare.
Mierea de Manuka reala este disponibila numai din Noua Zeelanda
Mierea de Manuka este facuta din nectarul de mirt de Marea de Sud (Leptospermum scoparium), o specie de arbore de ceai originar din Noua Zeelanda. In limba maori, mirtul Marii de Sud se numeste Manuka. Pe langa miere, maorii au folosit si frunzele si florile ca medicamente traditionale.
Doar mierea obtinuta in Noua Zeelanda are continutul ridicat de metilglioxal mentionat, care este necesar pentru efectele binecunoscute pe care le are asupra sanatatii. Apicultorii din aceasta parte a globului il indeparteaza la cateva saptamani dupa inflorirea mirtului din Marea Sudului pentru a evita amestecarea cu alt polen. Cu toate acestea, deoarece nu se poate exclude faptul ca albinele polenizeaza si alte flori, continutul de metilglioxal poate varia.
Apicultorii certificati indica continutul de metilglioxal (MGO) pe borcanele lor, uneori si in unitatea UMF (Unique Manuka Factor). Daca specificatia de metilglioxal fie din MGO, fie din UMF lipseste de pe borcanul cu miere, probabil ca mierea de Manuka nu este din Noua Zeelanda. De aceea, daca doritimiere de Manuka autentica, trebuie sa cautati aceste informatii pe borcan si, desigur, sa achizitionati mierea de la magazine de incredere precum plantum.ro!
Profilul nutritional al mierii de Manuka
Ceea ce face ca mierea de Manuka sa fie unica si atat de valoroasa este profilul ei nutritional. Este o sursa bogata de vitamine, enzime si antioxidanti, cum ar fi compusii fenolici. In anii 1980, cercetatorii din Noua Zeelanda au descoperit ca Manuka are un continut semnificativ mai mare de substante si enzime care promoveaza sanatatea fata de mierea obisnuita. Conform studiilor, unele tulpini din aceasta miere din Noua Zeelanda sunt deosebit de bogate in peroxid de hidrogen, metilglioxal (MGO) si dihidroxiacetona. S-a demonstrat ca acesti compusi actioneaza ca un antibiotic natural, posibil chiar si impotriva unor bacterii rezistente la antibiotice.
Miere de Manuka pentru rani si alte afectiuni
Datorita proprietatilor sale antiseptice, se spune ca mierea de Manuka poate dezinfecta ranile. Prin urmare, este aplicata pentru a trata taieturile sau abraziunile mici. Daca doriti sa profitati de efectul mierii de Manuka, trebuie sa utilizati numai miere din surse sigure si, de preferinta, numai dupa consultarea unui expert.
Proprietatile antibacteriene ale mierii depind de tipul de miere si de metoda si momentul recoltarii. Aceste proprietati variaza considerabil, unele tipuri de miere fiind de 100 de ori mai puternice decat altele. Este peroxidul de hidrogen care ii confera mierii proprietatile sale antibiotice. Mierea de Manuka activa este un tip de miere care contine substante suplimentare cu proprietati antibacteriene, precum MGO. Cu cat concentratia de MGO este mai mare, cu atat este mai puternica calitatea antibioticului natural.
De asemenea, mierea de Manuka este comercializata pentru a preveni si trata problemele gastrointestinale, pentru a reduce colesterolul ridicat si inflamatia sistemica si pentru a trata infectiile urechii si pe cele oculare. Cu toate acestea, inca se fac cercetari pentru a se dovedi eficienta pentru aceste afectiuni.
Pentru tratarea ranilor trebuie folosita numai mierea de acest tip. Este supusa sterilizarii si pregatirii speciale pentru utilizare ca pansament. Pentru tratamentul ranilor sau a arsurilor trebuie consultat un medic. Practicienii holistici stiu ce versiune sa foloseasca si cum sa o aplice.
Rezistenta la antibiotice este in crestere. De fapt, in fiecare an mor 23.000 de oameni si aproximativ doua milioane de oameni sunt infectati cu bacterii rezistente la antibiotice, potrivit CDC. Dar, conform unui studiu, mierea de Manuka ar putea fi un tratament topic eficient pentru infectiile rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus si Clostridium difficile, un organism greu de tratat, care se gaseste in mod obisnuit in spitale.
De asemenea, mierea de Manuka poate ajuta la reducerea placii si la tratarea gingivitei. Si in acest sens exista mai multe studii care au indicat eficienta acestui tip de miere in tratarea gingivitei.
Mierea de Manuka poate avea inclusiv efecte anticancerigene, ajutand sistemul imunitar sa se apere. Are proprietati antimutagenice, antioxidante si antiinflamatorii care o fac eficiente, conform cercetarilor.
Aceasta miere poate reduce inclusiv inflamatia si iritatia asociate cu acneea. Pentru a face acest lucru, aplicati miere de Manuka direct pe piele. Asigurati-va ca acoperiti zona afectata cu un strat subtire de miere. Ar trebui sa lasati aceasta masca pe zona respectiva timp de cel putin 15 minute. Veti obtine rezultate mai bune daca lasati masca timp de o ora sau mai mult.
De asemenea, puteti folosi miere de Manuka pentru a calma eczemele. Conform cercetarilor, puteti obtine rezultate bune folosind un amestec de parti egale de miere, ulei de masline si ceara de albine. Se recomanda aplicarea amestecului de trei ori pe zi.
Daca aveti dureri in gat, incercati sa luati 1/2 pana la 1 lingura de miere de Manuka in fiecare zi. Va ajuta la ameliorarea simptomelor.
Pentru majoritatea oamenilor, mierea de Manuka este sigura de consumat. De obicei, nu exista limita pentru cantitatea de miere de Manuka pe care o puteti lua. Dar daca sunteti diabetic, consultati-va medicul inainte de a adauga aceasta miere in dieta dumneavoastra. Ca si alte tipuri de miere, mierea de Manuka are un continut ridicat de zahar. Acest lucru poate duce la o crestere a nivelului de zahar din sange.
Daca sunteti alergic la alte tipuri de miere, consultati-va medicul. Probabil ca nu veti putea folosi miere de Manuka fara sa aveti o reactie alergica.
Mierea de Manuka este disponibila online si in unele magazine naturiste. Va recomandam insa mierea de Manuka de la Plantum.ro deoarece veti avea garantia achizitionarii unui produs autentic si de calitate.
Source link