Fie că ești un comic stand-up, un muzician, un vânzător sau un student, să te ridici în fața unui public poate fi o senzație de nervi – chiar dacă ai prieteni și persoane dragi care te încurajează în mulțime! În timp ce unii nervi sunt normali, palmele transpirate, ritmul cardiac ridicat și respirația rapidă pot fi de-a dreptul neplăcute.
Din fericire, există câteva sfaturi pe care le puteți pune în aplicare pentru a ajuta la atenuarea anxietății de performanță. Pentru a afla care sunt acestea, citiți mai departe!
Sfatul #1: Exersați, exersați, exersați, exersați
În timp ce practica nu face perfecțiunea, practica te face să fii pregătit. Fie că testați niște glume noi la un club de comedie, fie că faceți o prezentare în fața membrilor consiliului de administrație, fie că faceți un proiect de grup la școală, este esențial să fiți familiarizat cu materialul dumneavoastră.
(Notă: încercați să creați un mediu asemănător cu cel în care va fi ziua reală. De exemplu, dacă veți sta în picioare, nu exersați stând jos).
Sfatul nr. 2: Vizualizează-ți succesul
Vă luptați cu îndoiala de sine? Atunci vizualizarea succesului tău este crucială. Atunci când exersați prezentarea sau spectacolul, imaginați-vă că vă conectați cu mulțimea.
Imaginați-vă că vă simțiți încrezător în fața sălii. Imaginați-vă că publicul este receptiv și implicat.
Sfat #3: Nu beți cafea sau zahăr în ziua prezentării
Dacă sunteți un împătimit al cafelei sau un fanatic al zahărului, s-ar putea să fiți tentat să vă răsfățați cu lucrurile preferate în ziua următoare. Cu toate acestea, aceste vicii pot duce la mai multe simptome de anxietate, cum ar fi un ritm cardiac ridicat.
Prin urmare, cel mai bine este să te limitezi la mese echilibrate și sănătoase, care îți vor menține nivelul de energie constant.
Sfatul nr. 4: Investește în încrederea ta
Chiar dacă ești încrezător în viața de zi cu zi, să te ridici în fața unei săli de oameni te poate face să te simți stânjenit. De aceea, investiția în stima ta de sine este atât de importantă!
Una dintre primele trăsături pe care oamenii le observă la tine este zâmbetul tău, așa că începe prin a-ți programa o programare la un dentist cosmetic calificat de lângă tine.
Profesioniștii stomatologi ca mine adoră să ajute pacienții să perfecționeze aspectul și funcția zâmbetului lor, sporindu-le încrederea în sine în acest proces.
Sfat #5: Practicați respirația profundă
Chiar înainte de a vă striga numele pentru a începe prezentarea, este posibil ca nervii să vă crească. Pentru a combate acest lucru, respirați adânc și intenționat pentru a vă încetini ritmul cardiac și a vă calma mintea.
Începeți prin a inspira timp de cinci secunde, țineți-vă respirația timp de cinci secunde și expirați timp de cinci secunde. Faceți acest lucru de mai multe ori până când simțiți că începeți să vă relaxați.
Sfatul nr. 6: Eliberați energia anxioasă
Respirația profundă nu a funcționat pentru tine în trecut? Nu vă faceți griji – există o altă modalitate de a vă elibera energia anxioasă: mișcarea.
În dimineața dinainte, ieșiți la o alergare sau la o plimbare lungă pentru a elibera o parte din energia acumulată. Chiar înainte de prezentare, scuturați-vă brațele, rotiți-vă ușor gâtul dintr-o parte în alta și întindeți-vă picioarele.
Frica de scenă este complet naturală, mai ales dacă sunteți pasionat de mesajul dvs. sau dacă nu vă ridicați în fața oamenilor în mod regulat. Vestea bună este că puteți folosi sfaturile de mai sus pentru a rămâne calm, pozitiv și pregătit!