Prima pagină » Legea 121 – iata cum se pot pregati antreprenorii pentru auditul energetic obligatoriu!
legea 121
Economic

Legea 121 – iata cum se pot pregati antreprenorii pentru auditul energetic obligatoriu!

 

Orice afacere de mari dimensiuni din Romania (cu sediu sau centru de operatiuni) trebuie sa efectueze un audit energetic industrial o data la patru ani. Acest audit, impus de legea 121, are rolul de a determina consumul energetic al afacerii. Un consum de peste 1000 tone echivalent petrol aduce cu sine o serie de masuri care trebuie implementate la nivelul echipamentelor (si nu numai) utilizate de afacere.

Proprietarii afacerilor de mici dimensiuni se pot ocupa personal de anumite schimbari si implementari chiar inainte de efectuarea primului audit energetic. Astfel, acestia pot ajunge in zona verde din start, fara a-si mai pune problema eficientizarii energetice pe viitor.

Apeleaza la echipamente si utilaje eficiente energetic

In ziua de astazi, este recomandat sa apelezi doar la echipamente, utilaje si produse cu un coeficient energetic ridicat – chiar si electrocasnicele cu rating B si C sunt deseori refuzate de antreprenorii care iau in serios eficienta energetica si care cunosc legea 121.

Evident, apeleaza la produse care prezinta simbolul A+++ – acestea pot garanta eficienta energetica adevarata, dupa cum s-ar spune. Banii investiti in astfel de produse ar ajunge sa fie cheltuiti pe energie electrica daca alegi sa te bazezi pe un rating de energie mai scazut, dar care vine cu produse mai ieftine.

Redu cererea de energie in orele de varf

Cererea de energie ar trebui sa fie impartita, segmentata pe parcursul zilei. Mai exact, nu ar trebui sa existe o perioada de cateva ore in care cererea sa fie la maximum. Acest lucru solicita reteaua de energie si poate duce la costuri mai ridicate de energie electrica.

De exemplu, daca alegi sa utilizezi toate masinariile industriale in acelasi timp, atunci unitatea ta de racire (sistemul HVAC) va functiona mai intens pentru a mentine temperature in limitele setate (din moment ce masinariile vor produce caldura). Folosirea la capacitate maxima a masinariilor nu este recomandata de prevederile mentionate in legea 121.

Foloseste senzori si becuri economice

Majoritatea afacerilor (de nivel industrial, cel putin) necesita foarte multa lumina, chiar si pe parcursul zilei. O hala de productie sau un depozit rareori beneficiaza de lumina naturala. Becurile din astfel de incinte sunt aprinse in permanenta – chiar si cele de pe holurile rar folosite.

Prin urmare, este de la sine inteles de ce ar trebui sa instalezi senzori (de miscare) la nivelul fiecarui bec – pe langa utilizarea de becuri economice (eficiente energetic si conforme cu legea 121).

Existenta senzorilor iti garanteaza faptul ca un bec va sta aprins doar atunci cand lumina generata de acesta este absolut necesara.

Inchide echipamentele cu adevarat atunci cand acestea nu sunt utilizate

Daca un echipament nu este in functiune, dar acesta este lasat in priza sau conectat la o sursa de energie electrica, tot se realizeaza un consum de curent. Desi deseori neglijabil, acest consum poate fi semnificativ daca echipamentele in cauza sunt industriale si in numar foarte mare.

Nu in ultimul rand, este de la sine inteles ca trebuie sa respecti prevederile mentionate in legea 121. Totul incepe cu un audit energetic – dar nu neaparat. Poti apela oricand la Elsaco ESCO, experti in domeniul energetic, atat pentru sfaturi privind reducerea consumului de energie al afacerii tale, cat si pentru un audit energetic profesional!

Stirea Zilei

implant dentar
Servicii DDD, deratizare, dezinsectie, dezinfectie

Curs Valutar

RSS Eurodeal Business Club

 • Diferențele dintre Site-urile de Știri și Blogurile de Știri
  Diferențele dintre Site-urile de Știri și Blogurile de Știri, și Cum Să Recunoaștem și Să Evaluăm Corectitudinea și Transparența Surselor Deși ambele își propun să furnizeze știri și informații, există diferențe semnificative între ele, care țin atât de modul lor de funcționare, cât și de tipul de conținut pe care Articolul Diferențele dintre Site-urile de […]
 • Crește vizibilitatea online cu Advertoriale SEO
  SEO advertoriale sunt o strategie eficientă de marketing online care combină elemente de publicitate și optimizare pentru motoarele de căutare. Acestea constau în crearea și distribuirea de conținut plătit, care seamănă cu articolele editoriale, dar are scopul de a promova un produs, serviciu sau marcă. SEO advertorialele sunt concepute pentru Articolul Crește vizibilitatea online cu […]
 • Cum să îți optimizezi conținutul pentru Advertoriale SEO
  Advertorialul SEO este o strategie de marketing digital care combină elementele de publicitate și optimizare pentru motoarele de căutare. Acesta constă în crearea și promovarea unui conținut relevant și de calitate, care să atragă atenția publicului țintă și să îmbunătățească vizibilitatea și clasamentul în rezultatele căutării. Importanța optimizării conținutului pentru Articolul Cum să îți optimizezi […]
 • Etica în afaceri: Construirea unei companii cu principii solide
  Etica în afaceri este un subiect de mare importanță în lumea afacerilor de astăzi. Cu toții am auzit despre companii care au fost implicate în scandaluri etice și care și-au pierdut reputația și încrederea clienților. De aceea, este esențial să ne concentrăm asupra construirii unei companii cu principii solide și Articolul Etica în afaceri: Construirea […]