Pentru o dantură frumoasă și sănătoasă este nevoie, de multe ori, de efectuarea unei intervenții orale majore, respectiv extracția dentară.
Va fi nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca golul să fie umplut cu o coroană, montată cu ajutorul unei proceduri de implantologie dentara. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre evitarea oricăror complicații, precum și obținerea unui proces de vindecare completă și rapidă.
De ce să apelezi la implantologie dentară după pierderea unui dinte
Orice spațiu gol datorat pierderii unui dinte, indiferent dacă este vorba despre o extracție sau o rădăcină bolnavă, îți va îngreuna viața din multe puncte de vedere. În primul rând, este vorba despre aspectul estetic, având în vedere că zâmbetul tău nu va mai fi la fel. În plus, te poți confrunta cu anumite complicații ce țin de sănătate, deoarece golul respectiv poate face ca ceilalți dinți să se deplaseze. Această migrație a dinților favorizează apariția cariilor și poate afecta deteriorarea osului maxilarului. De asemenea, migrarea dinților va afecta capacitatea de a mesteca corect, iar mușcătura greșită poate duce la apariția articulației temporomandibulare sau la bruxism (scrâșnirea dinților).
În cazul în care pierderea dintelui se datorează unei extracții, medicul stomatolog va monitoriza vindecarea și îți va spune când este maxilarul pregătit pentru implantologie dentară. Dacă există pierdere osoasă în zonă, perioada de așteptare va fi mai lungă deoarece medicul va efectua și o grefă osoasă înainte.
Care este intervalul de timp pentru efectuarea unei proceduri de implantologie dentară
Desigur, răspunsul variază de la pacient la pacient. Există situații excepționale, în care pacienții pot beneficia de implantologie dentară imediat după efectuarea unei extracții. Cu toate acestea, timpul minim de așteptare este de 10 săptămâni. După această perioadă, un specialist în chirurgie va putea să efectueze o evaluare completă, pentru a confirma alegerea celei mai bune variante de implantologie dentară.
Implantologie dentară precoce
Se poate efectua la aproximativ 3 luni după extracție, cu singura condiție ca pacientul să prezinte un maxilar sănătos și dens. De asemenea, nu trebuie să fie prezente niciun fel de afecțiuni ale gingiilor. În acest caz nu este necesară nici efectuarea unei grefe osoase, iar procesul de vindecare este rapid.
Implantologie dentară târzie
Este denumită în acest fel dacă implantul se va face la mai mult de 3 luni după extracție. Majoritatea pacienților care suferă de afecțiuni ale gingiei primesc această recomandare, inclusiv cei care au nevoie de o grefă osoasă. Cu cât este necesar un proces de vindecare mai profund, cu atât procedura de implantologie dentară va fi întârziată în consecință.
Care sunt beneficiile procedurii de implantologie dentară
Montarea unor implanturi împreună cu o coroană sau o punte este cea mai bună alegere pentru umplerea golurilor cauzate de pierderea dinților, din următoarele motive:
- Durată lungă de utilizare. Majoritatea implanturilor vor dura o viață, nefiind necesară înlocuirea lor.
- Rată mare de succes. Deoarece procedura de implantologie dentară se face doar în condițiile unei sănătăți complete a gurii, rata de succes este de peste 95%. Asta înseamnă că, exceptând unele situații speciale, toate persoanele care fac implanturi au șansa ca acesta să se lipească de osul maxilarului într-un mod adecvat pentru montarea unei coroane.
- Ajută la refacerea maxilarului. Implanturile imită rădăcina naturală a dinților, iar asta permite refacerea rapidă a țesutului osos și evitarea situațiilor în care osul maxilarului se micșorează.
- Permit obținerea unui zâmbet frumos
- Ajută la funcționarea corectă a dinților, permițând mușcarea și masticarea.
Anual, se efectuează milioane de proceduri de implantologie dentară, datorită ratei de succes și faptului că rezistă aproape toată viața. Fiecare procedură de implantologie dentară este unică, adaptată la fiecare persoană, dar poți găsi mai multe detalii pe www.familydent.ro. Tot pe site la FamilyDent vei afla cât costă un aparat dentar, dar și prețul altor intervenții stomatologice.