Prima pagină » Istmocelul uterin
Sanatate

Istmocelul uterin

Ce este istmocelul uterin?

Istmocelul este o afecțiune a peretelui anterior al istmului uterin, care apare la femeile care au născut anterior prin cezariană și este rezultatul unei vindecări incorecte a cicatricei uterine. Deși există puține informații despre această patologie, aceasta se manifestă prin apariția unui defect care modifică anatomia uterină. Această afecțiune este mai frecventă la femeile care au născut prin cezariană de mai multe ori și poate fi influențată de tehnica chirurgicală, materialul și tipul de sutură utilizate. Istmocelul are aspectul unui diverticul sau al unei nișe, poate fi asimptomatic sau poate determina simptome care afectează calitatea vieții femeilor afectate.

Istmocelul poate fi un diagnostic stabilit prin ecografie, chiar și în absența simptomelor clinice. Cu toate acestea, atunci când este simptomatic, cele mai frecvente simptome includ sângerarea post-menstruală sub forma unei scurgeri maronii persistente, dispareunia și uneori durerea abdominală.

De asemenea, s-a constatat că istmocelul poate fi o cauză de infertilitate secundară, din cauza dificultăților de penetrare a spermatozoizilor în uter. O altă teorie sugerează că istmocelul poate afecta implantarea embrionului prin intermediul resturilor menstruale care pot fi mobilizate ulterior și pot ajunge în cavitatea uterină, reducând astfel șansele de implantare a embrionului.

Cum se diagnostichează?

Această afecțiune poate fi asimptomatică, dar poate provoca simptome precum sângerarea postmenstruală, dispareunia, durerea abdominală și menometroragii. Fibroza la nivelul istmocelului poate afecta contractilitatea uterului, încetinind fluxul menstrual prin acumularea de sânge la nivelul nisei. Infertilitatea secundară poate fi, de asemenea, asociată cu această afecțiune.

Diagnosticul se face prin ecografie endovaginală și histeroscopie diagnostica, iar tratamentul chirurgical poate fi necesar în funcție de simptome sau dacă pacienta dorește să rămână însărcinată.

Riscul de apariție a acestei complicații este crescut în cazul diabetului gestațional, un număr mai mare de nașteri prin cezariană și un indice corporal ridicat. Aceasta este o afecțiune subdiagnosticată care ar trebui suspectată în cazul în care pacienta are antecedente de cezariene multiple și uter retroflex, și acuză dureri cronice sau suferă de infertilitate.

Cum se tratează?

Din nefericire, nu există criterii standard de diagnosticare și tratament pentru istmocelul uterin (defect al peretelui anterior al istmului uterin care apare ca urmare a cicatrizării necorespunzătoare a cicatricii uterine după o naștere prin cezariană).

În cazul unui istmocel asimptomatic, tratamentul este, în general, conservator. În cazul în care pacienta prezintă simptome sau suferă de infertilitate secundară fără altă cauză concomitentă, intervenția chirurgicală poate fi necesară. Tratamentul poate fi realizat prin corecție rezectoscopică prin histeroscopie, sau prin laparoscopie în cazul unui defect mare.

Rezultatele inițiale ale acestei intervenții sunt promițătoare, majoritatea pacientelor reușind să obțină sarcină spontană în câteva luni. Pentru a permite peretelui uterin să se vindece complet și pentru a minimiza riscurile, se recomandă o perioadă de așteptare de aproximativ trei luni după histeroscopie sau șase luni după laparoscopie înainte de a încerca din nou să rămână însărcinate.