Prima pagină » Investitie de 25-30 milioane euro: Parcul Lacul Morii va fi gata în doi ani. Cum va arăta, cât va costa şi cum va fi finanţat
Stiri

Investitie de 25-30 milioane euro: Parcul Lacul Morii va fi gata în doi ani. Cum va arăta, cât va costa şi cum va fi finanţat

25-30 de milioane de euro, atât se preconizează că va costa proiectul pentru Parcul Lacul Morii şi amenajarea Insulei Lacul Morii. Primarul Ciprian Ciucu a declarat azi, în cadrul unei dezbateri organizate la The Ark, că va aplica pentru a obţine fonduri din POR (Programul Operaţional Regional) şi că vrea ca cel puţin insula să fie gata până la finalul anului 2024.

Primăria Sectorului 6, alături de Asociaţia Ivan Patzaichin, a organizat azi (30 iunie), o dezbatere cu privire la amenajarea Lacului Morii şi a Insulei Lacului Morii. Au participat, pe lângă primarul Ciprian Ciucu şi primarul general Nicuşor Dan, primarul Comunei Chiajna, Mircea Minea, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Valer Beşeni, directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Apelor Române, Sorin Rîndaşu şi arhitectul Mircea Munteanu, membru al echipei Metapolis Architects Belgia, care a câştigat concursul de soluţii organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

Lucrările la insulă încep în primăvară şi vor fi gata într-un an

Primarul Sectorului 6 a explicat că, fiind vorba de un proiect complex, parcul va fi gata undeva prin vara sau toamna lui 2025, iar insula va fi terminată în mare parte la finalul lui 2024. În plus, întreaga investiţie este estimată la suma de 25-30 de milioane de euro, fiind vorba despre cea mai mare investiţie făcută într-un nou parc în Bucureşti.

“Investiţia, groso-modo, va fi de 25-30 de milioane de euro, cea mai mare investiţie într-un nou parc în București. Fondurile vor veni, în principal, din POR, există fonduri dedicate fix pentru asta, va fi un proiect prioritar. Urmează cam 2-3 luni de proiectare, echipa care a făcut studiul de fezabilitate va face şi proiectarea.

Vom scoate la licitaţie în două etape, prima va dura între 4 şi 6 luni, depinde de contestaţii, deci lucrul efectiv va începe în primăvară, pentru insulă, e estimat la un an de zile. Insula va fi gata pe la finalul lui 2024, sau aproape gata. Faza doi, parcul liniar, la fel, va fi scos imediat la licitaţie şi, ca să nu fie prea mare deranj în zonă, va începe undeva spre sfârşitul anului viitor şi va fi gata prin vara-toamna lui 2025.

Totul va dura aproape 2 ani, nu este un caz superficial”, a spus primarul Ciprian Ciucu.

Cum va arăta parcul liniar din jurul Lacului Morii şi Insula Lacul Morii

În urma concursului de soluţii, organizat în 2022 de Primăria Sectorului 6 şi OAR, firma Metapolis Architects Belgia, filiala România, se ocupă de acest proiect.

Mircea Munteanu, unul dintre arhitecţii din echipă, a explicat exact cum va arăta întregul parc liniar care va înconjura Lacul Morii, dar şi insula de pe lac. Accentul s-a pus pe biodiversitate şi pe a crea zone care să permită integrarea speciilor din zona lacului. În plus, varietatea vegetaţiei de toate tipurile este un element important în proiectarea spaţiului.

„Ce am făcut deja la faza de concurs, am ancorat zona pentru a crea un proiect într-o viziune mai largă, la scara oraşului, pe lac există zone adiacente cu un rol esenţial în a crea o reţea de spaţii verzi. Ne-am bazat pe propunerile de studii făcute deja, dar am mers mai departe, pe inventarierea arborilor, am făcut un studiu dendrologic, un element important este vegetaţia medie şi joasă, nu am vrut doar pajişti. Am elaborat un studiu de extindere a biodiversităţii în zonă, am integrat rampe pentru amfibieni, insule cu zone de cuibărire pentru păsări, zone care să permită integrarea speciilor locale mai uşor”, a declarat Mircea Munteanu.

Se va lucra pe 17 tronsoane, începând cu zona dinspre Şoseaua Virtuţii, unde parcul se va duce până la trotuarul pietonal şi pista de biciclişti, iar vegetaţia va permite separarea şoselei de zona propriu-zisă de parc.

În zona cu Parcul Crângaşi, se va face un loc de joacă, ce va crea o ancoră între cele două parcuri. Se vor construi alei diagonale, care vor face accesul către baraj, dar şi pontoane plutitoare, care vor lua rolul de zone de mers, pentru a nu aglomera aleile înguste din zonă.

În întregul parc din jurul Lacului Morii, se vor face zone cu spaţii de joacă, locuri pentru mese, terase, grupuri sanitare: “Am preferat să existe câteva puncte într-un ritm, decât să creăm un hotspot care să devină o problemă, dar e necesar să ai de unde să iei o apă. În zonele cu trepte deja existente încercăm să creăm spaţii în care să se întâmple lucruri, iar parcul devine mai natural pe măsură ce te plimbi prin el”.

Vor exista şi locuri de joacă, cu mobilier cât mai natural, din lemn, adecvat tuturor grupelor de vârstă, dar şi terenuri de sport, în zonele mai largi. Acolo unde spaţiul permite, se vor construi terenuri de baschet, volei pe nisip şi pe apă, mese de pingpong. Mobilierul din parc va fi şi el din lemn sau beton.

“Vegetaţia joasă şi medie va aduce un aport esenţial, vorbim de un spaţiu relativ îngust, iar astfel se creează zone mai intime, unde te poţi retrage. Nivelurile intermediare de vegetaţie sunt nesesare pentru a asigura varietate cromatică pe toată perioada anului”, a mai adăugat Mircea Munteanu.

Parcul liniar va merge până la Chiajna, unde vor fi terenuri de sport, umbrare, se va amenaja barajul până la Dâmboviţa.

Cât despre insulă, ea va avea zone de acces la mal, un debarcader unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, locuri de joacă, puncte sanitare şi de salvamar, o fântână arteziană, dar şi o zonă de poiană centrală cu foişor.

“Dorim să nu mai avem acel perete care fragmentează relaţia cu apa, vom avea o zonă de primire la intrarea pe insulă, alei care coboară la nivelul apei, se va moderniza debarcaderul, unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, pe vest va fi tot un debarcader. Foişorul va fi renovat, se vor face locuri de joacă, două noi pavilioane, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi, un punct sanitar, unul medical, zone de alimentaţie, două zone cu puncte de salvamar, o fântână arteziană”, a mai spus Mircea Munteanu.

Pădurea urbană de 60 de hectare, în zona extinsă a Lacului Morii

În Faza 3, Primăria Sectorului 6, în colaborare cu Primăria Chiajna, va amenaja o pădure urbană de 60 de hectare, în zona extinsă a Lacului Morii. Acordul între cele două primării a fost deja semnat, iar amenajările vor începe peste un an și jumătate sau doi ani.

Articolul Investitie de 25-30 milioane euro: Parcul Lacul Morii va fi gata în doi ani. Cum va arăta, cât va costa şi cum va fi finanţat apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link

Stirea Zilei

implant dentar
Servicii DDD, deratizare, dezinsectie, dezinfectie

Curs Valutar

RSS Eurodeal Business Club

  • De ce să Alegi un Apartament cu Grădină în Oradea: Confort și Intimitate
    Într-un oraș dinamic precum Oradea, alegerea unui apartament cu grădină poate revoluționa complet experiența locuirii, combinând confortul urban cu un spațiu verde personalizat. Fie că îți dorești un refugiu liniștit, un loc de joacă pentru copii sau un colț dedicat grădinăritului, un apartament cu grădină poate fi soluția ideală. În acest articol, vom explora avantajele […]
  • Cum sa alegi culorile potrivite pentru casa ta
    Daca vrei sa faci o schimbare in cromatica locuintei tale sau esti in plin proces de amenajare, alegerea celor mai potrivite culori este un pas care necesita multa atentie. Culorile pot da viata unei incaperi si au puterea de a-ti influenta starea de spirit. Pentru a face alegerile corecte, trebuie sa analizezi scopul fiecarei camere […]
  • Reîntoarcerea Muzicii Baroce: O Seară de Neuitat cu Piese Interpretate pentru Prima Dată!
    Într-o lume în continuă schimbare, dragostea pentru muzica barocă renaște cu o forță inegalabilă! Suntem încântați să anunțăm un eveniment deosebit, dedicat pasionaților de muzică și cultură, care va avea loc pe data de 25 septembrie, ora 19, la Bibliotea Națională a României. Această seară specială va aduce în prim-plan piese de muzică barocă ce […]
  • Cum sa iti transformi hobby-ul de tamplarie intr-o mica afacere?
    Ai descoperit bucuria de a lucra cu lemnul, iar acum iti petreci ore intregi in atelier, creand piese frumoase de mobilier sau decor? Daca te-ai gandit vreodata sa iti transformi aceasta pasiune intr-o mica afacere, esti pe drumul cel bun. Tamplaria nu este doar un hobby relaxant, ci si o oportunitate excelenta de a castiga […]