Prima pagină » De ce și când se văruiesc pomii fructiferi?
Sanatate

De ce și când se văruiesc pomii fructiferi?

Un obicei vechi, pe care l-am văzut și în copilărie la bunicii noștri, este acele de văruire a  pomilor fructiferi. Chiar dacă nu toți recurg la el, așa cum este recomandat, acesta se păstrează și în prezent, ca o modalitate de îngrijire periodică a livezilor. Dar care este utilitatea văruirii, căror pomi și când trebuie să fie aplicată ea, ce conține soluția și de unde se cumpără, puteți afla mai multe detalii citind articolul de mai jos.

 

De ce se văruiesc pomii fructiferi?

 

 

Deși nu putem invoca studii de dimensiuni ample, de detaliu și cu impact, putem spune cu certitudine, bazându-ne pe recomandările specialiștilor pomicultori, că văruirea pomilor este bună. Ea are numeroase beneficii pentru scoarța și sănătatea copacilor, cele mai importante fiind:

  • varul acționează ca un dezinfectant
  • ține la distanță paraziții și ciupercile
  • împiedică formarea mușchilor și lichenilor
  • distruge ouăle și larvele depuse de insecte
  • taie apetitul animalelor care se hrănesc iarna cu scoarță de copaci
  • împiedică crăparea scoarței datorită înghețului
  • împiedică uscarea scoarței la razele puternice ale soarelui de primăvară și toamnă
  • conferă o estetică deosebită, pentru o livadă îngrijită.

 

Când se văruiesc pomii fructiferi?

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi au în minte imaginea livezilor de primăvară, trebuie precizat că văruirea este un proces care trebuie realizat și toamna. Ea face parte din procedurile de îngrijire ce are rol de prevenire și combatere a paraziților, insectelor, fungilor, lichenilor, mușchilor ș.a.,  ce pot afecta sănătatea și vitalitatea plantelor.

Astfel, dacă vreți să aveți pomi fructiferi și o livadă sănătoasă și bine îngrijită, este recomandat să apelați  la văruire atât toamna, după recoltare și căderea frunzelor, cât și primăvara, după tăiere și înainte de înmugurire.

Pentru asigura o aderentă cât mai bună este necesară curățarea delicată a scoarței cu o perie moale, care să  îndepărteze praful și eventualele depuneri de ouă sau ciuperci deja formate.

Văruirea nu este indicată în cazul pomilor mai mici de 4-5 ani, deoarece, prin astuparea porilor, poate afecta dezvoltarea și poate încetini creșterea tulpinii și a ramurilor. Ea este recomandată însă în cazul tuturor pomilor tineri sau care au trecut de multă vreme de această perioadă.

 

De unde puteți procura varul necesar pentru îngrijirea pomilor?

Există mai multe posibilități de a obține soluția de carea aveți nevoie pentru văruire. Ea poate fi produsă în gospodărie, după anumite rețete sau cumpărată de la magazine de specialitate sau de bricolaj, care au și raion cu plante.

Pentru siguranța procesului este bine să apelați la produse realizate după rețete cunoscute și verificate, ce conțin de regulă var stins, apă, argilă sau pamant galben, bălegar, sare grunjoasă, sulfat de cupru etc.

Pentru a reduce la minimum bătăile de cap legate de procurarea ingredientelor, dozaj și producere, cel mai simplu este însă să folosiți produse cumpărate din magazine de specialitate.

 

Dacă vreți să cumpărați puieți de pomi frumoși și sănătoși, pe care să vă facă plăcere să-i vedeți cum cresc și se dezvoltă și pe care să-i văruiți cu drag, consultați oferta și cumpărați din magazinul online  Jardina.eu!

 

 

 

Sursa foto : pexels.com