Prima pagină » Cum să alegi cel mai potrivit cuptor pentru pizza ta
Technologie

Cum să alegi cel mai potrivit cuptor pentru pizza ta

Cuptorul electric pentru pizza nu este un simplu aparat de uz casnic. De altfel, din ce în ce mai multe familii cumpără acest instrument valoros în bucătărie, pentru a obține o pizza uscată și parfumată precum cea din pizzerii. 

Oricine adoră pizza, știe foarte bine că pentru o pizza perfectă nu este suficient să faci doar un aluat bun, să folosești făină specială sau să cumperi tăvile potrivite. Un cuptor pizza face diferența, și din păcate, nici cuptoarele tradiționale cu funcție de pizza nu sunt capabile să redea gustul inconfundabil al pizzei preparată într-un cuptor din piatră sau cărămidă. 

Prin urmare, acest tip de dispozitive s-a răspândit rapid în toate gospodăriile. Capacitatea sa de a coace pizza tradițională rotundă în doar câteva minute, este unul dintre motive, dar succesul se datorează și designului său modern și contemporan, care amintește în același timp de cuptoarele tipice cu cupolă. De fapt, designul său a fost conceput nu doar pentru a se adapta bucătăriilor moderne, ci și pentru a crea condițiile ideale necesare coacerii unei pizza perfecte.

Criterii de alegere pentru cuptorul de pizza

Un cuptor electric profesional pentru pizza este adesea deja standard în sectorul de catering, dar este disponibil și pentru a fi folosit în bucătăria de acasă. Aici sunt oferite versiuni în dimensiuni mici și, de asemenea, variante în dimensiuni mai mari, pentru a face mai multe pizza în același timp.

Dacă dorești să cumperi un cuptor pizza electric trebuie să fii atent în primul rând, la performanță și manevrabilitate, precum și la dimensiuni. Acest lucru îți oferă cea mai bună bază pentru a găsi cuptorul de pizza potrivit pentru pizza ta.

Temperatura

Pizza se coace la temperaturi destul de ridicate, dar mai degrabă pentru o perioadă scurtă de timp. Un cuptor pizza trebuie, așadar, să atingă cel puțin 200 de grade, de preferință mai mult. 

Unele cuptoare pizza, de exemplu, pot fi încălzite până la 390 de grade. Un model bun oferă posibilitatea de a varia temperatura. Se poate adapta apoi la rețeta de pizza respectivă.

Putere

Vei constata că există cuptoare electrice pentru pizza cu specificații de performanță diferite. Vei găsi următoarele informații:

 • Cuptor electric pentru pizza la 500 de grade
 • Cuptor electric pentru pizza la 400 de grade
 • Cuptor electric pentru pizza 230V

Gradele oferă o indicație despre cât de cald poate ajunge cuptorul, iar volții se referă la priza de alimentare. Acestea sunt criterii importante la alegerea unui cuptor pizza. 

Descoperă Perfecțiunea Gătitului cu Cele Mai Bune Cuptoare pentru Pizza Profesionale

Dimensiune

Când vine vorba de dimensiune, există două lucruri pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când cumperi un cuptor pizza. Într-o bucătărie mică, adesea nu există suficient spațiu pentru un cuptor mare pentru pizza. Un mini cuptor pentru pizza este exact ceea ce ai nevoie.

De asemenea, acordă atenție dimensiunilor produselor pe care le poți coace în el. O pizza de dimensiune normală cu un diametru de 26 până la 32 de centimetri nu se potrivește în fiecare cuptor. Modelele cu hotă de teracotă sunt în general concepute doar pentru pizza de dimensiuni mici. Poți coace mai multe în el în același timp, așa că aceasta este o opțiune bună pentru pizzerii.

Cronometru

Gama de echipamente și accesorii diferă semnificativ de la dispozitiv la dispozitiv. Acest criteriu joacă adesea un rol major în alegerea cuptorului pentru pizza. Un cronometru trebuie să fie prezent din motive de siguranță. 

Cuptorul se oprește singur după timpul specificat. Așa că nu trebuie să stai tot timpul lângă cuptorul pentru pizza și nu riști să scoți o pizza arsă sau necoaptă la finalul preparării.

Piatra de pizza

Piatra pentru pizza este rezistentă la căldură și poate atinge aceeași temperatură ca și camera de coacere. Acest lucru face aluatul de pizza mai crocant. Un alt avantaj este că o piatră de pizza are o structură cu pori deschiși. Absoarbe umezeala din aluatul de pizza, făcându-l și mai crocant. 

O piatră pentru pizza reține căldura mai mult timp decât o tavă sau grătar, motiv pentru care pe piatra pentru pizza se pot pregăti mai multe pizza una după alta. Astfel, perioadele lungi de așteptare sunt evitabile. Multe cuptoare pentru pizza sunt echipate cu o piatră pentru pizza, care este adesea făcută din argilă refractară, cordierit, ceramică sau piatra de pizza din saponia. 

Piatra trebuie încălzită împreună cu camera de coacere a cuptorului pentru pizza, astfel încât să poată atinge aceeași temperatură. Piatra ceramică pentru un cuptor pizza are avantajul față de celelalte pietre, că se încălzește mai repede. Sunt ușoare și cu pori fini pentru îndepărtarea ușoară a resturilor. Dezavantajul este că pietrele din ceramică pentru pizza nu pot stoca căldură pentru mult timp și se răcesc rapid.

Accesorii necesare pentru cuptor pizza

Pentru a evita arsurile atunci când scoți pizza, cu siguranță trebuie să ai o spatula specială pentru pizza. Dispozitivele care nu au incluse o astfel de ustensilă în pachetul de livrare nu sunt modele profesionale. Alte accesorii utile care fac uneori parte din gama de accesorii sunt:

 • Grătar
 • Tavă de copt
 • Grip pentru foi de copt
 • Perie de curățat
 • Rotisor
 • Tăietor de aluat
 • Piciorușe anti-alunecare
 • Caiet de retete

Design

Desigur, culoarea nu este de obicei un criteriu decisiv la alegerea unui cuptor pizza profesional. Dar nici nu este cu totul lipsit de importanță. Practic, un cuptor pizza trebuie să arate bine în bucătărie sau la pizzerie. 

Dacă un cuptor electric pentru pizza cu o cupolă de teracotă răspândește un romantism rustic, atunci un cuptor pentru pizza cu o piatră are un aspect atrăgător și culori strălucitoare potrivite pentru orice bucătărie. Minicuptoarele, pe de altă parte, sunt de obicei create mai simplist. Sunt disponibile în diferite culori, de exemplu în negru, alb, bej sau cu aspect de oțel inoxidabil.

Cum funcționează un cuptor de pizza electric?

Modul în care funcționează cuptorul electric pentru pizza este de obicei același. Serpentina se încălzește cu ajutorul sursei de alimentare și astfel, piatra de pizza integrate este încălzită. În versiunile cu convecție, este încălzit tot aerul din cuptor, iar căldura acționează uniform asupra pizza.

Într-un cuptor de pizza care funcționează cu foc, piatra de pizza este indispensabilă. În cazul variantei electrice se poate folosi și o placă diferită, de exemplu din otel inoxidabil.