Prima pagină » Cum ajută Neurofeedback în autism?
Sanatate

Cum ajută Neurofeedback în autism?

 

 

Odată cu diagnosticarea copilului cu tulburare de spectru autism, viața părinților copiilor intră într-o căutare a soluțiilor. O terapie nouă, totuși veche, este neurofeedback pentru autism.

 

De ce este nevoie de terapie neurofeedback  pentru copiii cu autism?

 

Viața copiilor cu  autism (de fapt cu Tulburarea din  Spectrul Autismului) este provocatoare. Aceștia se confruntă cu  probleme de comunicare, comportamentale și de interacțiune socială. Deși aspectul nu îi diferențiază de restul oamenilor, persoanele cu TSA învață, comunică, reacționează și interacționează într-un mod diferit

 

Fiecare persoană este afectată într-un mod diferit de TSA, având provocări unice. Cum nu există tratament pentru autism,  terapia este individuală, unică, , cu rezultate diferite de la caz la caz. Totuși, terapia neurofeedback este confirmată științific, prin studiu, că aduce rezultate remarcabile în terapia TSA.

 

 

Ce este neurofeedback-ul?

 

Neurofeedback-ul este o metodă non-invazivă, computerizată, care are ca scop urmărirea activității electrice a creierului și oferirea unui feedback despre aceasta.

 

Neurofeedback este un tip de biofeedback, uneori denumit EEG-Biofeedback.

În timp ce biofeedback-ul este folosit pentru măsurarea funcțiilor corpului, cum ar fi temperatura sau tensiunea musculară, neurofeedback-ul măsoară activitatea creierului.

 

Antrenamentul prin neurofeedback este o metodă de auto reglaj ce  se îndreaptă spre  pe învățarea pacienților despre funcționarea a creierului  modul în care își pot modifica tiparele undelor cerebrale pentru a obține o funcționare mai sănătoasă, ceea ce, la rândul său, le reduce simptomele negative.

 

 

Cum ajută neurofeedback-ul în autism?

 

 

Terapia cu neurofeedback este un tratament sigur, non-invaziv, fără medicamente pentru tulburarea din spectrul autist, care poate reduce simptomele și poate ajuta pacienții să obțină o ameliorare pe termen lung.

Pentru persoanele cu TSA, terapia cu neurofeedback poate chiar îmbunătăți concentrarea, impulsivitatea și hiperactivitatea.

 

 

 

Neurofeedback-ul reduce simptomele prin îmbunătățirea autoreglării la copiii cu TSA prin echilibrarea ritmurilor creierului sau a tiparelor electrice, în care electrozii au rol DOAR de citire a undelor, fără a fi emițător.

Terapia prin neurofeedback este capabilă să diminueze „supraîncărcarea senzorială”, să îmbunătățească dereglarea comportamentală, comunicarea și să capacitatea de învățare, tot acest proces fiind făcut prin autoreglarea creierului.

 

 

 

Îmbunătățirile  în urma terapie cu neurofeedback:

  • creșterea gradului de implicare verbală și socială
  • reducerea comportamentului de auto-stimulare (baterea mâinii)
  • creșterea empatiei
  • calitatea somnului
  • reducerea nivelului de anxietate
  • comportament și răspuns senzorial îmbunătățit

 

În cazul în care ai aflat că și copilul tău are acest diagnostic și dorești să începi un plan de terapie neurofeedback pentru autism,  clinica de psihoterapie, brain mapping și neurofeedback Aida Ivan te întâmpină cu profesionalism și empatie.