Gratarul este o metoda de gatit care exista de secole si asta din motive intemeiate. Nu exista nimic asemanator cu mirosul si gustul preparatelor gatite in aer liber. Gratarul este o modalitate excelenta de a gati o varietate de alimente, de la carne si legume pana la fructe de mare si chiar branzeturi. Indiferent ca esti un profesionist in arta culinara sau doar esti pasionat de gatit, un gratar iti ofera sansa sa-ti testezi abilitatile culinare.
In acest articol, vom arunca o privire mai atenta la tipurile de gratare disponibile pe piata si cateva metode prin care sa-ti pregatesti gratarul atunci cand vrei sa organizezi o masa in aer liber pe cinste.
Tipuri de gratare
Exista diferite tipuri de gratare disponibile pe piata, fiecare cu propriile caracteristici si beneficii. Iata cateva dintre cele mai populare alegeri printre cei care doresc sa-si achizitioneze un gratar de calitate.
Gratare pe gaz – Un gratar pe gaz reprezinta o alegere ideala pentru multi deoarece sunt usor de utilizat si ofera caldura constanta, fara sa fie nevoie de supraveghere permanenta. Acestea functioneaza cu propan sau gaz natural si pot fi folosite pentru o varietate de preparate, dar si in diferite metode de gatit – cum ar fi grilling, afumare, etc.
Gratare cu carbune – Gratarele cu carbune sunt adesea preferate de pasionatii de gratar care prefera aroma autentica pe care o capata alimentele datorita acestui combustibil. Pregatirea poate dura mai mult in cazul acestor gratare si au nevoie sa fie supravegheate constant. Cu toate astea, multi gurmanzi considera ca rezultatul final si gustul de neegalat pe care alimentele le capata merita tot efortul.
Gratare electrice – Gratarele electrice sunt o optiune convenabila pentru cei care locuiesc la apartament sau nu beneficiaza de loc suficient pentru amplasarea unui gratar pe carbune sau pe gaz. In plus, aceste gratare sunt foarte practice, fiind controlate si intretinute cu usurinta. Tine cont, totusi, ca un gratar electric nu o sa ofere preparatelor acea aroma de afumat pe care o pot oferi alte tipuri de gratare.
Gratare cu peleti – Gratarele cu peleti sunt un tip mai nou de gratar care utilizeaza peleti de lemn pentru a se aprinde si a genera caldura necesara gatirii alimentelor. Printre beneficiile importante ale acestor gratare se enumera faptul ca pot fi folosite pentru afumarea alimentelor si produc mai putine reziduuri in urma arderii, decat in cazul carbunelui sau a lemnului.
Cum alegi gratarul potrivit?
Cand te hotarasti sa-ti achizitionezi un gratar, exista cateva aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare, ca sa alegi varianta perfecta pentru nevoile tale. Iata cateva dintre ele.
Marimea – Ai grija sa alegi un gratar in functie de spatiul de care dispui in curte sau pe terasa. Daca locuiesti la bloc si nu ai foarte mult loc pe balcon, cel mai potrivit si sigur ar fi gratarul electric. Acesta are dimensiuni reduse si poate fi montat cu usurinta chiar si in spatiile mai inguste.
Tipul de combustibil – Dupa cum am spus si mai sus, exista mai multe tipuri de gratare care folosesc diferite tipuri de combustibil. Alege un anumit combustibil in functie de gustul pe care vrei sa-l obtii, dar si de efortul pe care esti dispus sa-l depui cand vine vorba de pregatirea gratarului.
Pretul – Gratarele pot varia ca pret de la cateva sute de lei la cateva mii. Asadar, alege o varianta care sa-ti indeplineasca nevoile si preferintele, dar care sa se incadreze si in bugetul pe care l-ai alocat acestuia.
Functiile – Anumite gratare vin cu o varietate de functii, cum ar fi controlul temperaturii, termometre incorporate si chiar conectivitate Wi-Fi. Desigur, pretul va creste in functie de dotari. Cu toate astea, daca vrei sa gatesti ca un profesionist, aceste functii sunt de nelipsit.
Gratarul este o metoda de gatit distractiva si versatila, care ofera o gama larga de posibilitati atunci cand vine vorba de gatirea unor preparate delicioase si sanatoase. Totusi, cu atat de multe tipuri de gratare disponibile pe piata, poate fi dificil sa iei o decizie. Ca sa-ti fie mai usor, fii atent la aspectele enumerate mai sus, alege un gratar gradina de calitate, si, cel mai important, decide ce aroma vrei sa obtii atunci cand gatesti in aer liber.
Articolul Ce gratar sa alegi cand vrei sa gatesti in aer liber? apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.
Source link