Prima pagină » Ce este pensia privata paneuropeana? Stiti ca si romanii pot beneficia de aceasta?
Stiri

Ce este pensia privata paneuropeana? Stiti ca si romanii pot beneficia de aceasta?


Cetățenii români care au contracte de muncă în mai multe state din Uniunea Europeană vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre.

Este vorba despre pensia paneuropeană. Trebuie știut în acest context că din primăvara anului trecut a intrat în vigoare Regulamentul UE privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP).

Pensia privată paneuropeană este una facultativă, de tip pilon 3, așadar vine în completarea sistemelor de pensii de stat și private obligatorii, cum are România. Marele avantaj va fi că cine deține o astfel de pensie va putea să contribuie din orice stat membru al Uniunii Europene și va avea acces oricând la bani.

Legislația europeană pentru acest tip de pensii este gata din martie anul acesta. 21 de companii au fost autorizate în Uniunea Europeană să furnizeze astfel de pensii, dar procedurile pentru ieșirea lor pe piață sunt încă în curs.

De precizat că în România, guvernul abia acum a aprobat proiectul de lege pentru aceste pensii, care va ajunge și în Parlament.

Concret, cetăţenii care lucrează în alte state membre al UE vor putea învesti în această pensie paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la o eventuală întoarcere acasă în România să poată solicita furnizorului deschiderea unui subcont în România sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

Potrivit legii din România, cine va primi o astfel de pensie va putea să-și deducă cheltuielile cu până la 400 de euro pe an.

***
Anul trecut cam pe vremea asta, Comisia Europeană anunța:

„Începe să se aplice Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale, care a fost adoptat în 2019. Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. PEPP, care este o parte esențială a Planului de acțiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii piețelor de capital, va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național.

Odată cu aplicarea acestui sistem, persoanele care economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia de avantajele unei concurențe sporite și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile de produse. Furnizorii de PEPP vor beneficia de o piață unică reală și de o distribuție transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun active și să creeze economii de scară.

În același timp, PEPP va contribui la canalizarea economiilor către piețele de capital și va aduce beneficii în materie de investiții și creștere economică în UE.

Mairead McGuinness, comisara pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: Cu acest nou cadru pentru un produs paneuropean de pensii personale, oamenii vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie și se vor bucura de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor. Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Începând de astăzi, înregistrându-se o singură dată, furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE”.

Articolul Ce este pensia privata paneuropeana? Stiti ca si romanii pot beneficia de aceasta? a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link