A fi părinte atrage multe bucurii dar în același timp și multe responsabilități. Este responsabilitatea ta pentru viața adultului de mai târziu. Iar când se întâmplă ca bucuria ta, copilul tău, să nu pară a fi bine cu el, este un motiv să te îngrijorezi, dar, mai ales, să fie iei măsuri să rezolvi acest lucru. Pentru că de sănătatea emoțională depind sănătatea fizică, integrarea socială, performanța școlară, relațiile cu alții. Altfel spus, de sănătatea mintală și starea de bine a copilului depinde întregul sau viitor.
Ce e de făcut? Psihoterapia la noi nu mai este demult un lucru de obiectat sau de considerat că este de ” rușine”. Dimpotrivă. Copiii care indică unele tulburări de comportament sau deficit de atenție și care merg la terapie din vreme, reușesc nu numai să îndrepte comportamentu nedorit, dar li să performeze mult mai bine după ce au găsit și rezolvat cauzele disconfortului emoțional.
Înainte de toate este util să vorbim despre motivele pentru care ai putea avea nevoie să duci copilul la terapie.
Semne de comportament sau de deficit de atenție care te-ar putea alertați și provocat să mergi la un cabinet de psihoterapie
Nu se concentrează
Când observi că suferă de concentrare sau primește observații de la profesor că nu este atent, nu îl certați și mai bine mergi la cabinet și alege o evaluare psihologică pentru copii.
Cauzele pățit multiple, de lipsa de somn, utilizarea telefoanelor mobile în mod exagerat, la ADHD sau alte tulburări.
E trist
Oricine poate fi trist inclusiv un copil. În starea de tristețe se prelungește este un motiv să acorzi atenție mai mare copilului. Vorbește cu el, fără să îl descoși, petrece mai mult timp cu el. În cazul în care discuțiile prietenești cu cel mic nu ajung la niciun rezultat, este timpul să merg la un cabinet de psihoterapie pentru copii.
E agresiv
Observi că din ce în ce mai des copilul aruncă lucruri, vorbește agresiv sau izbucnește din orice? Dacă afli că se întâmplă și la școală, la fel de muncă acasă, petrece mai mult timp cu el și caută să descoperi cauzele. Un psihoterapeut ar putea evalua starea copilului și ulterior să fac un plan de terapie care să îl readucă la echilibru.
Beneficiile psihoterapiei la copii
În toate situațiile anterioare am recomandat terapie pentru copii. Aceasta pentru că părinții poți vedea doar o parte a aspectelor care strică echilibrul copilului. În primul rând nu pot evalua corect, în al doilea rând măsurile pe care le iau pentru pune copilul în armonie nu sunt de profunzime, necunoscând cauzele reale.
Cum ajută psihoterapia un copil în mod concret:
- un psihoterapeut poate evalua copilul corect, cu instrumente științifice, nemijlocit și obiectiv;
- Un terapeut are știința și instrumentele necesare pentru a echilibra copilul;
- un terapeut bun va ajuta copilul nu numai să treacă peste o perioadă dificilă, ci și să evolueze mai bine;
- în cazul în care Descoperă că există tulburări de comportament, psihoterapeutul îl poate ajuta în integrarea în societate.
- Un terapeut bun este empatic, un bun ascultător și nu judecă, doar ghidează. Aceasta ajută copilul să se regăsească.
- În cazul tulburărilor mai profunde, precum ADHD sau tulburări din spectrul autismului, prin terapii speciale terapeutul ajută copilul să se integreze în societate.
În cazul în care ai nevoie de un terapeut pentru copilul tău, cabinetul de psihoterapie PeopleDevelop.ro are experiență și personal specializat pentru terapia cu copii și terapie ABA. Se află în București, sector 6.