Prima pagină » Care este cel mai sigur mod de a investi în sectorul energetic?
Stiri

Care este cel mai sigur mod de a investi în sectorul energetic?

Sectorul energetic este poate cel mai provocator pentru investitori, mai ales dacă ne orientăm atenția către companiile de petrol și gaze naturale. Prețurile la energie se pot schimba dintr-o clipă în alta, iar această volatilitate poate avea un impact semnificativ asupra sectorului energetic, dar și asupra economiei globale. De exemplu, prețurile la petrol și la gazele naturale au scăzut în primele zile ale pandemiei de COVID-19, însă și-au revenit mai târziu, pe măsură ce consumul s-a redresat.

Dat fiind impactul pe care îl are volatilitatea prețurilor mărfurilor asupra sectorului energetic, investitorii cu atât mai mult ar trebui să investească cu atenție în acțiunile de energie. Asta înseamnă să nu aloce prea mult dintr-un portofoliu unei singure acțiuni sau întregii industrii și nici să nu subestimeze riscurile. Pentru o diversificare mai sigură a portofoliului de investiții, vă puteți concentra și pe fonduri de investiții. De asemenea, investitorii sunt încurajați să se concentreze asupra companiilor de petrol și de gaze naturale cu o mare putere financiară și operațională, astfel încât portofoliul să fie structurat pe investiții solide în cazul unor evenimente neașteptate.

Cum să investiți în sectorul energetic?

În primul rând, orientați-vă atenția către acele companii cu  venituri stabile, cu expunere minimă la fluctuațiile de volume sau de prețuri, cum ar fi operațiuni susținute de tarife reglementate sau contracte pe termen lung cu taxe fixe. Este de dorit, de asemenea, un profil financiar puternic. Factorii de bilanț care trebuie luați în considerare sunt un rating de credit de calitate investițional ridicat, multă lichiditate și scadențe minime ale datoriilor pe termen scurt. În plus, o companie energetică ar trebui să aibă un raport conservator de plată a dividendelor în comparație cu concurența. Companiile energetice care prezintă aceste caracteristici vor fi mai capabile să facă față inevitabilelor recesiuni ciclice. Atunci când condițiile de piață se vor îmbunătăți, acestea vor continua să existe și vor da dovadă de mai multă flexibilitate în comparație cu companiile adversare, asta însemnând că vor putea atrage acele oportunități care sunt valoroase pentru investitori. Pentru a începe sa investiți în sectorul energetic, vă puteți deschide un cont de investiții și puteți participa la IPO Hidroelectrica, alături de mii de investitori,  pentru a profita de oportunitatea oferită de vânzarea acțiunilor Hidroelectrica.

Investițiile în acțiunile de energie – cât sunt de riscante?

Sectorul energetic este esențial pentru economia globală, deoarece îi oferă puterea necesară pentru a gestiona comerțul și multe alte sectoare de activitate. Totuși, atunci când economia încetinește, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, poate avea un impact semnificativ asupra cererii și prețurilor de energie. Asta înseamnă o presiune majoră asupra prețurilor acțiunilor de energie. Dimpotrivă, atunci când economia accelerează, așa cum s-a întâmplat în 2021, cererea crește și odată cu ea cresc și prețurile. Pentru a minimiza riscurile pe care vi le asumați, poate fi necesar să vă implicați și în fonduri de investiții, care vin cu un alt set de avantaje. În general, cele mai bune acțiuni de energie sunt cele care pot supraviețui în cazul unei recensiuni și care prosperă atunci când condițiile de piață se îmbunătățesc. Tot pentru a minimiza riscurile, investitorii în acțiuni de energie ar trebui să ia în considerare, de asemenea, să acorde mai multă atenție companiilor de energie mai verde, care utilizează surse regenerabile.