Prima pagină » Capitala covoarelor, in miezul Ardealului: Cisnadie. Ce imparat i-a vizitat pe celebrii mestesugari?
Stiri

Capitala covoarelor, in miezul Ardealului: Cisnadie. Ce imparat i-a vizitat pe celebrii mestesugari?

Aflate de la dl Claudiu Alexandru Ciucă- O POVESTE VIE care merită să întreacă vremurile:

În urma desfiinţării breslelor (1872) se impune înfiinţarea in 1873 a „Asociaţiei postăvarilor din Cisnădie”, sub o conducere unică a celor 400 de postăvari existenţi la acea dată, având ca semnatari pe chiar fondatorii primelor întreprinderi textile cisnădiene.   

Cea mai veche fabrică, fabrica „Union”, fondată în 1873 intr-o clădire veche, pune în funcţiune primele cadre, selfactoare şi războaie mecanice de ţesut (1880). In 1930 se transformă în asociaţie pe acţiuni, având o filatură cu 1170 de fuse, 26 războaie, vopsitorie, spălătorie totul complet mecanizat.

1911 se fondează fabrica „Gundisch Simonis” urmând apoi fabricile „Transilvania” şi „Dacia”.

Între 1924-1930 iau fiinţă o serie de fabrici cu specific covoare „Meta”, „Persia” şi „Silezia”, în care lucrau in 1930 un număr de 212 muncitori.

Demn de luat în seamă, în acest context- până la 1918 au funcționat la Cisnădie nu mai puțin de 24 de întreprinderi cu profil textil.

 În 1948, localitatea a căpătat statutul de oraș.

Trebuie știut, însă că în documente sunt atestate următoarele repere: 1530-1910, postavul „Halina” este cunoscut şi căutat pe pieţele acelor timpuri; 1580, folosirea roţii de tors; 1616, dreptul de a exporta postavurile; 1634, existau 216 postăvari; 1848, introducerea maşinii de tors; 1799-1823, sunt semnalate acţiuni violente ale piuarilor sădeni contra postăvarilor cisnădieni; 1828, piuarii sub conducerea lui Ioan Barbu şi Ioan Simtion, pornesc cu sape, seceri şi ciomege contra postăvarilor; Împăratul Francisc I (Francisc I al Austriei a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (1792-1806), rege al Ungariei și al Boemiei (1792-1835) și împărat al Austriei (1804-1835). În această calitate a participat la coalițiile antinapoleoniene, fiind unul din întemeietorii Sfintei Alianțe. El a vizitat orașul Sibiu și împrejurinile în septembrie 1817, împreună cu soția sa, împărăteasa Carolina Augusta, cu acel prilej fiind realizat iluminatul stradal al orașului) îi vizitează pe meşteşugarii cisnădieni.

foto: Facebook

Articolul Capitala covoarelor, in miezul Ardealului: Cisnadie. Ce imparat i-a vizitat pe celebrii mestesugari? apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link

Stirea Zilei

Servicii DDD, deratizare, dezinsectie, dezinfectie

Curs Valutar

RSS Eurodeal Business Club

  • Ghidul Complet pentru Tehnici de Studiu Eficiente și Succes Academic
    Studiul eficient reprezintă o componentă esențială pentru reușita academică și profesională. Tehnicile de studiu optimizate facilitează asimilarea rapidă și retenția pe termen lung a informațiilor. Aceste metode permit elevilor și studenților să-și valorifice potențialul și să obțină rezultate superioare la examene și evaluări. Un aspect fundamental al studiului eficient este dezvoltarea abilității de a învăța […]
  • Cum să Alegi Cursul de Calificare Potrivit pentru Obiectivele Tale de Carieră
    Pentru stabilirea obiectivelor de carieră, este esențial să se efectueze o analiză obiectivă a aptitudinilor, intereselor și valorilor personale. Acest proces implică identificarea factorilor motivaționali și a domeniilor de interes profesional. Întrebări relevante pentru această autoevaluare includ: 1. Care sunt domeniile în care excelezi? 2. Ce activități îți oferă satisfacție profesională? 3. Care sunt industriile […]
  • Amenajarea unui spațiu cu încălzire în pardoseală: Cum să armonizezi estetica și funcționalul
    Într-o locuință modernă, încălzirea în pardoseală nu este doar o soluție tehnică, ci și un element de design care trebuie integrat armonios în decorul spațiului. Cu toate că acest sistem este apreciat pentru confortul său termic, adevărata provocare constă în alegerea materialelor și a finisajelor care să mențină estetica dorită, fără a compromite eficiența termică. […]
  • Idei de cursuri de calificare femei
    Într-o piață a muncii dinamică și în continuă schimbare, calificările profesionale sunt cheia succesului pentru oricine dorește să își îmbunătățească perspectivele de carieră. Femeile care doresc să se specializeze sau să-și schimbe domeniul de activitate au la dispoziție o gamă variată de cursuri de calificare care le pot ajuta să își dezvolte abilitățile și să […]