Prima pagină » CAND FACI TOTUL PENTRU CULTURA , ai parte de asa ceva: Aproape 11.000 de vizitatori in numai 8 ore, la Muzeul National Brukenthal, in ziua in care acesta impleste 206 ani
Stiri

CAND FACI TOTUL PENTRU CULTURA , ai parte de asa ceva: Aproape 11.000 de vizitatori in numai 8 ore, la Muzeul National Brukenthal, in ziua in care acesta impleste 206 ani


În data de 25 februarie 2023 se împlinesc 206 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului Național Brukenthal, lucru care îl clasează ca primul deschis pe teritoriul actual al României și din Europa Centrală din Est.

Totodată din 1817, de la deschidere și până în prezent, Muzeul Brukenthal a avut o activitate continuă.

Samuel von Brukenthal (1721-1803) este personalitatea care a pus bazele Muzeului și care a fost unul dintre reprezentanții vremurilor noi cu viziuni moderne. Una dintre caracteristicile acestuia este aceea că deviza succesului nu mai era noblețea din naștere, ci noblețea dobândită prin merit. În 1802 când și-a redactat testamentul și și-a cedat întreaga avere patrimoniului public, se puneau bazele celui mai mare muzeu din Europa de sud-est. La Viena, peste ani, Albert von Sachesen-Taschen își ceda și el colecțiile, asemeni lui Brukenthal, înființând celebra Albertina.

Respectând ideea cosmopolită că muzeele sunt repere importante și că dețin un patrimoniu material extraordinar, modelul Brukenthal este așa cum menționa Lisa Fischer, o placă turnantă spre lume. Prin intermediul ei, în virtutea unui iluminism neterminat, înțelepciunea din cărți și frumosul din artă acționează spre binele general. Din creuzetele de idei ale trecutului rezultă adevăruri pentru prezent și se plămădesc noutățile viitorului.

În mod simbolic, Samuel von Brukenthal a întruchipat aplicarea practică a principiilor exprimate pe medalia comemorativă pe care este scris: Studio sapientia silentio et non fucata amicitia quid nobilius – Studiul, înțelepciunea, discreția și prietenia nefățarnică, ce poate fi mai nobil? Colecțiile sale din palatul de la Sibiu cât și de la reședința de vară și exploatația model de la Avrig, constituiau transpunerea în plan real a metaforicului templu al umanității.

Încă din anul 1784 când a avut inițiativa fondării și apoi în 1787 când a fost deschis, Cabinetul de lectură avea inițiativa de a reprezenta o posibilitate de instruire și de perfecționare a publicului interesat. Bogata bibliotecă din Palat conținea, în afara operelor clasice ale literaturii universale și cele mai recente publicații și reviste.

În afară de biblioteca sa, Brukenthal mai deține o impresionantă colecție de pictură. Ea a luat naștere din colecția de stampe, fiind permanent îmbogățită, pentru ca în final să cuprindă opere reprezentative ale maeștrilor flamanzi, italieni, germani, austrieci și francezi. Colecția sa a fost expusă în cele 13 încăperi de la etajul al II-lea al Palatului din Sibiu. În jurul anului 1790 ea cuprindea aproximativ 800 de tablouri și era deja deschisă publicului. În comparație, în anul 1789 galeria regală din Belvedere de la Viena număra doar 1400 lucrări. Pentru Brukenthal, omul care își depășise condiția socială, pinacoteca sa reprezenta, fără îndoială, prilej îndreptățit de mândrie. Faptul că Brukenthal a creat și dispus structura galeriei evidențiază scopul didactic-iluminist al colecționarului.

Pinacoteca sa nu trebuia doar să bucure, ci să stimuleze studiul artei și al naturii în scopul aprofundării cercetării. Pentru a da colecțiilor și o utilizare practică, baronul a amenajat o sală unde artiștii se puteau dedica creativ studiului și artei picturii.

Brukenthal reprezenta așadar tipul colecționarului modern, lucru demonstrat prin decizia de a-și deschide pentru public colecția și de a o populariza. Colecția sa nu s-a conformat doar principiului l’art pour l’art sau politicii simbolice de reprezentare ci își asuma o înaltă misiune politico-educativă.

„Altă lume, altă eră

Pentru proștii care speră”.

„Astăzi 10.782 de vizitatori au afirmat în Muzeul Național Brukenthal: senzațional, uimitor, frumos, impresionant, excelent, cool, tare, beton… mulțumim, felicitări și La mulți ani!

„Aniversarea Muzeului Național Brukenthal la sfârșit de lună februarie este un moment special pentru viața culturală sibiană și transilvăneană dar și pentru arealul muzeal românesc și european în general.

Și în acest an, în data de 25 februarie, am hotărât împreună cu colegii mei ca Palatul Brukenthal din Piața Mare din Sibiu – expozițiile de Artă europeană și Artă Românească cât și expoziția temporară Marele furt de la Muzeul Brukenthal 1968 realizată în Sala Multimedia din Casa Albastră să fie deschise în mod gratuit publicului. Este un gest firesc și o datorie dar și respect pentru fondatorul acestui Muzeu ca vizitatorii să se bucure de artă, istorie și frumos.

Mi-am petrecut și eu astăzi câteva clipe alături de vizitatorii. Am remarcat faptul că peste 70% dintre vizitatori au fost tineri, din segmentul de vârstă 1-35 de ani. Vă pot descrie experiența acestora prin câteva cuvinte auzite și prin dialogul avut cu o mică parte: senzațional, uimitor, frumos, impresionant, excelent, cool, tare, beton… mulțumim, felicitări!

Mă bucur că Muzeul Național Brukenthal și angajații acestuia duc mai departe, cu o mândrie firească, nobila muncă de a promova valorile, de a le restaura și conserva, de a le cerceta, de a le expune, de le face publicitate, șamd.

Mă bucur să văd, că aici, în inima țării, la Sibiu, Muzeul Național Brukenthal, prima instituție muzeală deschisă publicului din Europa de Est și de pe teritoriul actual al României își păstrează până astăzi, de peste 200 de ani, locul binemeritat pe podium.

Cu o activitate intensă, cu o colecție dintre cele mai mari și vaste din România și Europa, Muzeul Național Brukenthal a dovedit în această zi, încă o dată, și nu știu dacă mai era nevoie, că poate transforma orice zi în acel proiect asaltat de public – Noaptea Muzeelor. În decurs de 8 ore, în, 25 februarie 2023, totalul vizitatorilor la cele trei expoziții deschise gratuit a fost de 10.782 de vizitatori! Este un record al unei zile de vizitare și un mare merit îl are însuși Baronul Samuel von Brukenthal!

De la aducerea capodoperelor în Muzeu în anul 2006, Palatul Brukenthal din Sibiu nu a mai avut un asemenea număr de vizitatori intr-o zi, exceptând Noaptea Muzeelor!

Le mulțumesc tuturor angajaților acestei instituții și tuturor celor care au dorit să ne treacă pragul – cu siguranță sunt mai bogați sufletește și intelectual.  Dacă au mai fost mici probleme ne cerem scuze și încercăm în fiecare zi să fim mai buni.

Vă mulțumim și vă asteptăm de fiecare dată cu mare drag în toate spațiile expoziționale ale Muzeului Național Brukenthal.”, a transmis cu nestăpânită emoție și motivată mândrie Dr. Alexandru Constantin Chituță- managerul intermar al Muzeul Național Brukenthal.

„Însă Doamne, cum trăim

Doamne, Doamne, Doamne

Parcă-ți vine să-ți tragi palme”…

Nouă, ploieștenilor care mai avem conștiință… parcă ne țiuie fragmențelul ăsta dintr-un celebru monolog al inegablablului Mălăele pe la urechi, pe la tâmpla gândului.
Nobili cititori, pricepeți? Uitați-vă pe cifrele astea fantastice! Să ai în numai 8 ore, sâmbăta (!), aproape 11.000 de vizitatori e mai mult decât FABULOS!  Cam atât au în… câteva luni, poate în jumaʼ de an, muzeele prahovene la un loc! Și ăia, la Sibiu, au reușit acest RECORD! Și nu e pentru prima dată când au reușite care uluiesc, de-a dreptul viața culturală autohtonă! CUM?! Se implică! „Fac pe dracu-n paișpe”, ca s-o zicem p-aia dreaptă. Și muncesc! Și țin muzeul ( e valabil la toate muzeele sibiene) deschis și de Ziua Națională, și de Ziua Unirii Principatelor și… chiar pe 30, 31 decembrie… Și nu le cad gradele, galoanele, și nu se vaită că muncesc! Și o fac DIN INIMĂ. De la director la portar!

Fără cultură suntem NIMIC.

S-aude și la Ploiești, în Prahova?!

Articolul CAND FACI TOTUL PENTRU CULTURA , ai parte de asa ceva: Aproape 11.000 de vizitatori in numai 8 ore, la Muzeul National Brukenthal, in ziua in care acesta impleste 206 ani a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.


Source link