Prima pagină » Black Friday – ziua vânzărilor record
Lifestyle

Black Friday – ziua vânzărilor record

Cu toții am auzit de Black Friday, perioadă cunoscută pentru reducerile mari la mii de produse din diferite categorii, de la electronice sau electrocasnice și până la servicii de turism sau medicale.

Un studiu realizat în 2021 de către cei de la Kantar România a arătat faptul că 9 din 10 români au auzit de Black Friday, evenimentul fiind acum unul dintre cele mai așteptate din întregul an.

Cum a apărut Black Friday România? De unde provine denumirea acestui eveniment? De ce ziua de Black Friday este cea cu cele mai multe vânzări din tot anul? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom răspunde prin intermediul acestui articol.

Când și cum a apărut Black Friday România?

În România, ziua reducerilor celebrată sub denumirea de Black Friday a fost introdusă în anul 2011, de către cele mai mari magazine online la momentul respectiv, printre care eMAG și Flanco. Deși prima ediție de reduceri Black Friday nu a avut atât de mult succes pe cât se spera, având în vedere și rezultatele internaționale ale acesteia, în următorii ani s-a încercat în continuare promovarea acestei campanii de reduceri și iată că astăzi a ajuns să fie cel mai cunoscut eveniment din țară.

De unde provine denumirea de Black Friday?

Tradus și cunoscut în România și sub denumirea de Vinerea Neagră sau Vinerea Reducerilor, Black Friday este un concept împrumutat de pe continentul american. În Statele Unite ale Americii, evenimentul are loc în vinerea de după Ziua Recunoștinței, una dintre cele mai importante sărbători americane. În ultimul timp, reducerilor din ziua de vineri le urmează Cyber Monday, eveniment care a început recent să fie preluat și la noi.

Când este Black Friday România?

Deși la început Black Friday România era organizat cât mai aproape de varianta internațională, în ultimul timp observăm o tendință a magazinelor de a sărbători cu reduceri ceva mai devreme, astfel încât să nu fie probleme de livrare cauzate de cele două zile libere naționale, 30 noiembrie și 1 decembrie. Anul acesta, cele mai multe și importante reduceri Black Friday vor fi pe data de 11 noiembrie 2022.

Care sunt cele mai vândute produse de Black Friday?

Printre cele mai vândute produse din ediția Black Friday 2021 se numără:

  • televizoare;
  • smartphone-uri și smartwatch-uri;
  • produse pentru locuință;
  • electrocasnice mici;
  • articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii;
  • băuturi alcoolice şi cafea;
  • produse de înfrumusețare şi îngrijire personală;
  • jucării și alte articole pentru copii;
  • produse de protecţie şi echipamente medicale;
  • frigidere şi maşini de spălat.

De ce se vând produsele atât de bine în această zi? La multe categorii, reducerile au depășit chiar și pragul de 90%, aceasta fiind o oportunitate excelentă pentru cei care vor să economisească.