Pompele submersibile sunt proiectate pentru a functiona sub apa sau in alt fluid ce urmeaza sa fie pompat. In cadrul acestei ramuri exista diferite tipuri de dispozitive care au obiective si functionalitati diferite. Vrei sa stii care sunt avantajele si dezavantajele utilizarii unei pompe submersibile? Descopera in randurile de mai jos toate detaliile de care ai nevoie!
Cum functioneaza pompele submersibile?
In primul rand, sa clarificam ce sunt acelea pompe submersibile si la ce sunt utilizate! Acestea sunt folosite pentru drenajul si pomparea apelor uzate (de exemplu apa colectata in fose), sunt utilizate in fabrici, uzine, rezervoare de combustibil, piscine, fantani, iar exemplele pot continua. Aceste pompe sunt scufundate complet in apa, astfel incat motorul este inchis ermetic si cuplat la corpul pompei.
Ele imping apa la suprafata, transformand energia de rotatie in energie cinetica si energie de presiune. Adica functioneaza prin impingere si nu prin absortie.
Beneficii oferite de pompele submersibile
Sunt proiectate astfel incat sa fie etanse, cu garnituri care sa impiedice patrunderea apei, pentru a proteja componentele interne. Acest design compact face posibila garantarea faptului ca pompa nu are scurgeri, scurtcircuite electrice si alte defectiuni cauzate de umiditate.
Datorita faptului ca este o structura etansa, este diminuat riscul de a intra in contact cu anumiti contaminanti, care sa afecteze structura interna, deci necesita mai putina intretinere.
Fiind scufundate, folosesc presiune pentru a impinge fluidele, in loc sa le aspire. Deci pot misca fluidele pe o distanta mai mare. De asemenea, din acelasi motiv, sunt mai eficiente energetic in comparatie cu o pompa obisnuita. Deoarece sunt scufundate in apa, pompele de acest tip sunt silentioase. Bineinteles, pot fi scufundate si adaptate la diferite adancimi.
Dezavantajele pompelor submersibile
Ca in cazul oricui dispozitiv mecanic, exista riscul ca acestea sa aiba probleme sau sa se defecteze. Cele mai frecvente defectiuni apar la nivelul garniturilor. Spargerea sau ruperea garniturilor ar putea compromite integritatea fizica a pompei. Cauza este infiltrarea apei in componentele interne, fapt ce duce la defectarea echipamentului.
Fiind scufudat, este dificil sa iti dai seama daca exista riscul ca aparatul sa se defecteze. De asemenea, poate fi greu de recuperat in cazul eventualelor defectiuni.
Pompele de acest tip sunt proiectate pentru a fi complet scufundate. In caz contrar, partea din afara apei se poate supraincalzi.
Pentru a evita orice fel de probleme, asigura-te ca alegi o pompa care sa se potriveasca situatiei, deoarece capacitatea de pompare poate varia, iar o pompa nepotrivita nu poate face fata presiunii, nu da randament, consuma energie in exces si chiar se poate defecta mai repede decat ar trebui.
Inaltimea de ridicare a apei este un alt factor de importanta majora. Alegerea gresita a pompei o poate face inutila atunci cand, de exemplu, inaltimea de pompare este de 8 metri, iar tu achizitionezi o pompa ce are inaltimea de pompare de 5 metri.
Fara indoiala avantajele si beneficiile pe care aceste pompe le ofera depasesc cu mult dezavantajele. Chiar si asa, este intotdeauna necesar sa fii sfatuit de un expert care iti va recomanda cel mai bun tip de pompa submersibila pentru nevoile tale.
La TopStrong.ro gasesti doar profesionisti in scule, unelte si echipamente, experti care te pot ajuta sa gasesti dispozitivul care se potriveste cel mai bine situatiei!