Prima pagină » Autovehiculele furate descoperite la frontiera, in crestere cu peste 50% in primele 6 luni ale anului. 103 sunt autoturisme
Stiri

Autovehiculele furate descoperite la frontiera, in crestere cu peste 50% in primele 6 luni ale anului. 103 sunt autoturisme

În urma activităţilor specifice desfăşurate atât în punctele de frontieră, cât şi în zona de competenţă, în prima jumătate a anului 2023, poliţiştii de frontieră au descoperit nu mai puțin de… 120 de mijloace de transport suspecte a fi furate, în creştere cu 52% faţă de intervalul similar al anului anterior.

 Potrivit informațiilor oficiale, cele mai multe mijloace de transport sunt autoturisme înmatriculate în diverse ţări, microbuze ori camioane.

În primul semestru al anului 2023, fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, poliţiştii de frontieră au descoperit 120 de mijloace de transport care erau semnalate în baza de date, de către diverse state din Uniunea Europeană, ca fiind bunuri căutate pentru confiscare.

Dintre acestea, 103 sunt autoturisme, 6 camioane, 6 microbuze, 3 motociclete şi 2 remorci, mijloace de transport suspecte a fi furate fiind cu aproximativ 52% mai multe comparativ cu perioada similară de anul trecut, când au fost descoperite 79 de mijloace de transport căutate în vederea confiscării. Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni bulgari, iranieni, libieni, letoni, moldoveni, olandezi, sârbi, turci, unguri, români şi ucraineni.

Cazuri semnificative:

 • În perioada analizată, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Borş II, judeţul Bihor au avut suspiciuni cu privire la un transport de utilaje agricole din Germania și Belgia, mărcile John Deere și Deutz Fahr, pentru o persoană fizică din Buzău.
  Astfel, colegii noștri au dispus efectuarea unor verificări suplimentare, în cadrul cărora, s-a constatat faptul că mijloacele de transport figurau ca „bunuri căutate pentru confiscare“, alertele fiind introduse de către autorităţile din Germania și Belgia. Tractoarele, estimate la o valoare de peste 700.000 de lei, au fost indisponibilizate, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile legale care se impun.
 • De asemenea, poliţştii de frontieră din cadrul PTF Sculeni – I.T.P.F. Iași au avut suspiciuni cu privire la situaţia juridică a unui autoturism Mercedes-Benz V-Klasse colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Belgia, doar cu o zi în urmă.
  În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autoturismul în valoare de 136.478 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.
 • Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat controlul de frontieră, în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, asupra unui autoturism înmatriculat în Ucraina, căutat de către autoritățile din Lituania, la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 38 de ani.
  În urma verificărilor, colegii noştri au constatat că autoturismul figurează ca fiind semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Lituania.
  Autoturismul, evaluat la aproximativ 125.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.
 • Tot la Garda de Coastă, în data de 30.06.2023, poliţiştii de frontiera au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii traficului internațional cu autovehicule furate. Astfel, pe raza municipiului Constanța au identificat un cap tractor marca SCANIA, aflat în posesia unui cetățean turc.
  În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că autovehiculul figurează  fiind semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Suedia.
  Mijlocul de transport, evaluat la aproximativ 375.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.

În perioada următoare, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă măsuri ferme în zona de competenţă pe linia prevenirii și combaterii traficului internațional cu autovehicule furate.

Articolul Autovehiculele furate descoperite la frontiera, in crestere cu peste 50% in primele 6 luni ale anului. 103 sunt autoturisme apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link