Atunci când ne gândim să construim o casă, este bine să punem cap la cap toate detaliile proiectului mult visat.
Câți metri să avem pentru gazon, pe ce direcție să fie amplasate ferestrele, ce suprafețe să alegem pentru dormitor, baie, bucătărie.
Ce tip de izolație să alegem? Să fie polistiren sau vată bazaltică? Ce grosime să alegem? Ce furnizor să alegem?
Ce sistem de încălzire să folosim, să optăm pentru încălzirea clasică prin arderea peleților sau a lemnelor ori să alegem sistemul de încălzire prin pompe de căldură?
Să alegem execuția de foraje puțuri la 100m sau foraje la mică adâncime?
Sunt foarte multe întrebări care trebuie să ni le punem și la care să găsim răspunsurile cele mai potrivite pentru noi și pentru bugetul nostru.
Dar haideți să explorăm o întrebare din cele menționate mai sus și anume dacă pentru alimentarea caselor sunt potrivite execuția de foraje puțuri la 100m sau e prea mult?
Este suficient să executăm foraje puțuri la 100m?
Răspunsul la această întrebare este variabil și depinde de specificul zonei, uneori este suficient să forăm 50m alteori nici la 100m nu este suficient.
Nu există o adâncime standard la care trebuie executat puțul de apă ci este particular fiecărei zone, hidrogeologiei zonale.
Este foarte indicat atunci când dorim să executăm foraje puțuri de apă să apelăm la specialiștii în domeniu, care ne pot sfătui cu privire la adâncimea la care se găsește apa în zona noastră, precum și ne pot îndruma și cu privire la alte aspecte cum ar fi diametrul pe care să îl alegem pentru tubul de PVC care va fi introdus în gaura săpată.
Geologia României este foarte variată sunt fel și fel de roci, dure, moi, medii, unele sunt permeabile adică permit circulația apei prin ele, altele sunt impermeabile respectiv nu permit circulația apei prin ele. În general, cei ce execută lucrări de foraje puțuri la 100m au cunoștințe despre diverse acvifere ce se pot întâlni în zona.
Cei ce execută foraje manuale cu ajutorul unor instrumente mai rudimentare, nu au informații despre acviferele de adâncime, deoarece nu pot fora la adâncimi mari.
Există și hărți hidrogeologice care marchează zonele cu apă de pe teritoriul României, și aceste date sunt luate în considerare atunci când o firmă ce oferă servicii profesionale, ofertează o lucrare de foraje puțuri la 100m sau la o altă adâncime solicitată de beneficiar.
Înainte de a începe propriu-zis construcția locuinței mult visate, este bine să stabilim modul în care o să alimentăm locuința deoarece există zone în care apa se găsește în cantități foarte mici iar în unele zone nu există deloc.
În ultimii ani există tendința de a fi cât mai independenți, de a avea panouri solare pentru a produce energie electrică pentru casa noastră, de a avea un puț de apă și nu depinde de sistemul de apă centralizat.
Durata de viață a unui foraj de apă este foarte mare, necesitând doar întrețineri periodice o dată la câțiva ani.
Construcția unei case implică mult timp, energie, resurse financiare, suflet dar la final atunci când căminul nostru este gata, tot efortul se transformă într-o oază de liniște care ne face să simțim căldura căminului nostru și ne oferă momente de beatitudine.