Prima pagină » Achizitie majora pentru transportul feroviar din Romania. Date oficiale
Stiri

Achizitie majora pentru transportul feroviar din Romania. Date oficiale

S-a întâmplat în urmă cu numai câteva zile, pe 2 august: la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost semnat contractul de finanţare pentru realizarea proiectului „Achiziţie material rulant nou, 37 de rame electrice interregionale RE-IR””.

 Contractul a fost încheiat între AUTORITATEA PENTRU REFORMĂ FEROVIARĂ (ARF), în calitate de beneficiar şi  MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă conectarea capitalei cu principalele centre urbane ale țării, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Potrivit informațiilor transmise de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară, proiectul îndeplinește obiectivele specifice ale Axei Prioritare (AP) 1 ”Cresterea mobilității pe rețeaua feroviară TEN-T centrală”, Obiectivul Specific (OS) 1.2 – ”Cresterea mobilității pe rețeaua feroviară TEN-T centrală”, ce vizează promovarea investițiilor în achiziția de material rulant.

Valoarea totală este de 2.058.873.685,65 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 257.456,992,17 lei – 85% contribuția Uniunii Europene, 45.433.586,82 lei – 15% contribuţia Guvernului României, 1.755.983.106,66 lei, cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA, sumă finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, respectiv între: 25.03.2022-28.02.2025, la care se adaugă și perioada de desfășurare a activităților proiectului, înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibiltate a cheltuielilor.

Finanțarea proiectului este asigurată atât din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cât și din Fondul de Coeziune prin Programul Transport (PT) 2021-2027, iar cofinanțarea este asigurată de la bugetul de stat.

Articolul Achizitie majora pentru transportul feroviar din Romania. Date oficiale apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.


Source link