Eficientizarea consumului de energie electrică ne provoacă încă din 2022, odată cu instalarea crizei energetice. Resursele de energie de energie verde devin nu numai o sursă de energie electrică ecologică pentru viitor, ci o modalitate a prezentului pentru a reduce costurile la facturi.
Costul de montare a unui sistem fotovoltaic reprezintă o investiție substanțială care este, totuși, susținută prin programul Casa Verde 2023, program care vine în acest an cu modificări.
Dacă încă reconsideri de motive pentru care să montezi panouri fotovoltaice pentru casa ta în 2023, îți argumentăm în continuare:
1. Prețul la energie electrică și gaz – incerte
Prețurile la energie electrică și la gaz au fost plafonate până în martie 2023, apoi consumatorii cu greu pot previziona costurile la energie, inclusiv la încălzire. Cum prețul la energie electrică este incert, o sursă regenerabilă de energie este o soluție pentru a reduce costurile lunare la utilități.
Astfel, în aceste condiții, trecerea către un sistem de încălzire electric, cu emisii reduse precum o pompă de căldură aer apă, poate fi o soluție de încălzire ecologică și mai ales economică.
2. Panouri fotovoltaice cu 5 % în 2023
În ianuarie a fost publicată Legea 39 din 2023 prin care se aprobă ca persoanele fizice sau instituțiile publice să poată achiziționa panouri fotovoltaice și solare precum și alte sisteme cu emisii reduse cu TVA 5%. Specialiștii estimează că aceasta reprezintă o economie de aproximativ 120 Euro per kilowatt-ul instalat.
Astfel, dacă ești persoană fizică poți cumpăra de la magazine specializate panouri solare fotovoltaice, în puterea dorită, cu TVA 5 %, avantajul fiind al tău, al clientului. QuickShop.ro este unul dintre primele magazine online care a anunțat un sistem de ofertare – facturare online cu TVA diferențiat 5 % – persoane fizice, 19% persoane juridice.
3. Programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice, solare și pompe de căldură
Programul Casa verde continuă și în 2023, iar în acest an, alături de panouri solare (apă caldă) și fotovoltaice (energie electrică), se finanțează și soluții de încălzire cu emisii reduse, precum pompe de căldură. In acest context, un sistem total ecologic este, implicit un sistem de încălzire și cu un consum redus de energie și scăderea cheltuielilor lunare.
4. Amortizarea costurilor inițiale
Indiferent că alegi investiție proprie în panouri fotovoltaice, fie că apelezi la un program de finanțare, investiția inițială este amortizată prin reducerea costurilor lunare la electricitate (curent).
Ca reper de cost, un kit de panouri fotovoltaice de 5 kW are un pret de peste 2000 de lei, în funcție de marcă și componentele incluse. La aceasta se mai adaugă montaj.
Pentru estimare producției de energie și a costului total pentru un sistem, cel mai bine să apelați la un specialist.
5. O alegere sustenabilă pentru mediu
Mediul poate fi unul dintre ultimele lucruri la care ne gândim, dar e important să considerăm viitorul generațiilor viitoare și să investim în soluții de energie verde pentru a ne păstra un mediu curat.
In loc de concluzie.
Motivele pentru care să montați un sistem de panouri fotovoltaice în 2023 sunt multiple. Primele argumente pe care să le considerați sunt economia la facturile de energie electrică, potențialitatea de a cumpăra mai ieftin cu TVA 5% și prin finanțare Casa Verde. La final, dar nu la urmă contează investiția pentru viitor, într-un mediu mai curat.